Indigenii canadieni își pot recăpăta numele după ce au fost forțați să adopte nume europene

Persoanele indigene din Canada care au adoptat nume noi după colonizare pot reveni la titulaturile anterioare.

Conform The Guardian, indigenii din Canada care au fost obligați să adopte nume europene în documentele oficiale după colonizare, iar acum pot aplica pentru a reveni la titulaturile anterioare. Guvernul canadian a adoptat noi politici pentru a conserva istoria indigenilor în încercarea de a se revanșa pentru abuzurile istorice la care au fost supuși aceștia.

„Prea multă vreme, moștenirea colonială a Canadei a întrerupt practicile de numire ale indigenilor și a eliminat recunoașterea oficială a conexiunilor dintre familii”, a transmis ministrul Afacerilor Indigene, Marc Miller, într-un comunicat. Astfel, noua lege va permite rezidenților să își reprimească dreptul „și demnitatea numelor indigene”.

Societatea canadiană se confruntă cu o situație dificilă

Anunțul a venit după ce țara are în primplan descoperirea a sute de morminte nemarcate la situl unei foste școli rezidențiale, fapt ce a adus atenția din nou asupra trecutului destul de întunecat al țării din punct de vedere al colonizării.

Încă din anii 1800, mai bine de 150.000 de copii indigeni au fost luați din căminele lor și duși la notoriile școli cu cămin operate de instituțiile religioase și guvernul federal încercarea de a-i asimila forțat. Copiii erau forțați să poarte uniforme și să învețe limba engleză, băieții au fost tunși fiindcă frizurile indigene nu erau acceptate, iar mulți au primit nume creștine engleze.

Ce s-a întâmplat în ultimul deceniu?

În 2010, indigenul Peter Nakogee a spus unei comisii pentru aflarea adevărului din Canada că a fost biciuit pentru că și-a folosit numele tradițional. „Am enervat o măicuță foarte rău când scriam în limbajul Cree. Atunci știam doar că numele meu este Ministik”, a transmis el. „Prima oară când mi-am auzit numele, numele meu era Ministik. Astfel că am fost biciuit din nou că nu știam că numele meu era Peter Nakogee”.

În 2015, comisia a anunțat 94 de „apeluri la acțiune” pentru a-i reconcilia pe indigeni și canadieni, însă multe dintre ele nu au fost implementate. Decizia recentă a guvernului de a permite schimbarea numelor în documentele oficiale este abia al 17-a punct din cele 94, fiind la șase ani distanță de la anunțul lor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel