Îndemnul președintelui Iohannis, transmis din Kiev. ”Să îi ajutăm pe prietenii ucraineni”

Sursă foto: Facebook (Klaus Iohannis)
Sursă foto: Facebook (Klaus Iohannis)

Klaus Iohannis îi îndeamnă pe români să îi susțină ”pe prietenii ucraineni”. 

„Să îi ajutăm pe prietenii ucraineni să clădească un nou viitor şi să ne concentrăm pe nevoia de pace, efortul de reconstruire şi reclădire a viitorului acestei ţări”, scrie pe Twitter Klaus Iohannis. El publică fotografii din timpul vizitei la Kiev.

„Suntem aici împreună cu Președintele Zelenski pentru că știm că aceasta este de datoria noastră să acționăm. Este responsabilitatea noastră să păstrăm acest impuls și să ajutăm prietenii noștri ucraineni să-și construiască un nou viitor. (...) Să îi ajutăm pe prietenii ucraineni să clădească un nou viitor şi să ne concentrăm pe nevoia de pace, efortul de reconstruire şi reclădire a viitorului acestei ţări”, scrie pe Twitter Klaus Iohannis.

El a postat și fotografii din timpul vizitei la Kiev.

Președintele României, Klaus Iohannis, s-a alăturat joi, celor trei lideri europeni, președintele Franței, Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz și premierul italian Mario Draghi, în vizita în Ucraina.

Cei patru lideri europeni au fost primiţi joi, la Kiev, de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. Anterior, ei au vizitat Irpin.

Iată discursul preşedintelui: 

„Demersul nostru comun reafirmă unitatea noastră și angajamentul solid de a continua sprijinul pentru Ucraina. România, ca vecin și partener de încredere, dar și ca stat membru al Uniunii Europene și Aliat NATO cu cea mai lungă frontieră cu Ucraina, este pe deplin solidară cu poporul ucrainean. Deplângem pierderile de vieți omenești, rănile deschise ale tuturor ucrainenilor care și-au văzut căminele, școlile, spitalele și chiar istoria atacate în mod brutal. Suntem mai uniți și mai puternici ca niciodată – la nivel regional, european și transatlantic – în prezervarea valorilor noastre fundamentale și a ordinii internaționale bazate pe reguli, pe care dumneavoastră, cetățenii ucraineni, le apărați cu atât de mult curaj. Agresiunea premeditată, nejustificată, neprovocată și ilegală a Rusiei trebuie să înceteze. Am fost profund marcat de tragedia umană inimaginabilă și de distrugerile teribile pe care le-am văzut astăzi în apropierea Kievului. Reiterez cu tărie apelul meu ca toți autorii ruși ai crimelor să fie trași la răspundere de către justiția penală internațională, pe care România o susține pe deplin”, a spus Klaus Iohannis în timpul conferinței de presă comunică cu Volodimir Zelenski, Emmanuel Macron, Mario Draghi și Olaf Scholz.

El a relatat că în cadrul întâlnirii de astăzi cu Zelenski au fost discutate despre modalitățile concrete de a sprijini în continuare Ucraina „în înfrângerea acestei amenințări existențiale”.

„Vom continua să identificăm soluții și măsuri cuprinzătoare pentru a ajuta Ucraina să reziste și să respingă amenințarea rusă. Astăzi, în cadrul schimbului de vederi, ne-am concentrat, în mod predilect, asupra nevoii de pace și a efortului de reconstrucție și de reclădire a viitorului acestei țări.
Sprijinul României pentru Ucraina s-a axat pe multiple paliere, chiar din primele zile ale agresiunii. Țara mea a făcut tot ce-i stă în putință pentru a ajuta Ucraina și pe toți cei afectați de agresiunea rusă. Guvernul și cetățenii României s-au unit mai puternic decât oricând pentru ajutorarea celor peste 1,23 milioane de ucraineni care ne-au traversat frontierele, mai ales femei și copii”, a adăugat șeful statului român.

Iohannis a menționat că România a pus la dispoziție mecanisme pentru a răspunde nevoilor de continuare a educației și de integrare pe piața forței de muncă – peste 2.500 de copii ucraineni s-au înscris în școli românești, în timp ce aproape 3.000 de cetățeni ucraineni și-au găsit locuri de muncă.

„Dincolo de măsurile guvernamentale, am fost și martorii unei mobilizări impresionante a societății civile în sprijinul Ucrainei și al ucrainenilor. Nu există nicio îndoială că ucrainenii care au nevoie de ajutor se pot baza pe poporul și pe Guvernul român, atât timp cât vor avea nevoie. De asemenea, un hub internațional pentru distribuția asistenței umanitare funcționează la Suceava și operează la capacitate și viteză maxime – peste 40 de misiuni internaționale de transport au fost gestionate prin acest hub. Ne aflăm acum în punctul în care Rusia a mai adăugat un instrument de șantaj printre acțiunile sale – cerealele. Condamn cu tărie utilizarea exporturilor de cereale de către Rusia ca pe o armă, cu un asemenea impact global major. Am discutat astăzi despre acest subiect și despre soluțiile posibile pentru depășirea acestei situații. Ca parte relevantă a soluției la situația de insecuritate alimentară generată de Rusia, România participă activ la eforturile de facilitare a tranzitului exporturilor de cereale din Ucraina și acționează ca hub regional pentru grânele ucrainene. Autoritățile noastre responsabile depun eforturi pentru a găsi cele mai bune soluții pentru a ușura tranzitul prin Portul Constanța de la Marea Neagră și prin porturile dunărene”, a mai afirmat Iohannis.

El precizează că, de la începutul invaziei rusești, Portul Constanța a asigurat tranzitul a peste un milion de tone de cereale din Ucraina.

„De asemenea, depunem eforturi pentru deschiderea de noi puncte de trecere a frontierei cu Ucraina, precum și pentru reabilitarea liniilor de cale ferată cu ecartament larg de pe teritoriul României. În plus, România face apel pentru implicarea tuturor actorilor relevanți, pentru convenirea unei „coaliții de state” care să sprijine efortul internațional de creare a unor „coridoare albastre” pentru transportul maritim, în siguranță, prin Marea Neagră. Așa cum am discutat astăzi, trebuie să privim către viitor și să inițiem pregătirile pentru reconstrucția Ucrainei. Am fost de acord cu toții că Uniunea Europeană are un rol important în acest efort și trebuie să creăm instrumente eficiente în acest scop. Ne aflăm într-un punct de cotitură în istoria Europei. Vremuri extraordinare cer răspunsuri extraordinare, strategice și vizionare. Acordarea statutului de candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei, la Consiliul European de săptămâna viitoare, este esențială în construirea unui scut puternic și durabil în jurul valorilor noastre comune. Această decizie este grăitoare pentru capacitatea noastră de a proiecta securitate și stabilitate în vecinătatea proprie. Nu mai avem timp pentru ezitări. Partenerii noștri au nevoie să le acordăm mai mult sprijin pe termen lung, să-i ajutăm în a-și construi reziliența și a face față unei game largi de provocări simultane, fie convenționale, fie hibride. Domnule Președinte Zelenski, dragi prieteni, ne aflăm aici împreună pentru că știm că este de datoria noastră să acționăm. Este responsabilitatea noastră să menținem acest avânt și să ne ajutăm prietenii ucraineni să-și făurească un nou viitor”, a conchis președintele Iohannis, citat de Mediafax.

Kremlinul, reacție acidă, după vizita lui Iohannis, Macron, Scholz și Draghi în Ucraina

Kremlinul a catalogat joi ca fiind inutile livrările de arme occidentale către Ucraina, în momentul în care preşedintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz şi premierul italian Mario Draghi se află în vizită la Kiev, relatează Agerpres, citând AFP.

"Ne-am dori să sperăm că liderii acestor trei ţări (...) nu se vor concentra doar pe sprijinirea Ucrainei şi proiectele privind continuarea furnizării în continuare de arme. Acest lucru este total inutil şi nu va face decât mai mult rău acestei ţări", a declarat jurnaliştilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.


Cu toate acestea, el a spus că "speră că ei (cei trei lideri) îi vor cere (preşedintelui ucrainean Volodimir) Zelenski să aibă o abordare realistă a situaţiei". Citește mai multe AICI

Ursula von der Leyen a fost la Kiev

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a fost la Kiev pentru o nouă vizită consacrată ambiţiilor Ucrainei de aderare la UE şi reconstrucţiei, relatează Agerpres, care citează AFP.

"M-am întors la Kiev pentru a mă întâlni cu preşedintele (Volodimir) Zelenski şi cu premierul (Denis) Şmigal", le-a spus Ursula von der Leyen jurnaliştilor care au însoţit-o în vizită.

"Vom evalua eforturile comune necesare pentru reconstrucţie şi progresul înregistrat de Ucraina pe calea europeană", a adăugat ea.

Oficialii UE ar urma să se pronunţe asupra chestiunii ambiţiilor europene ale Ucrainei înaintea unui summit la 23 şi 24 iunie unde ar urma să fie abordat şi acest dosar. Ucraina cere un "angajament juridic" concret până la finalul lunii iunie din partea europenilor pentru a obţine statutul de candidat oficial pentru aderarea la UE, însă ţările membre sunt extrem de divizate în legătură cu această chestiune.

În timp ce numeroase ţări, în principal din Europa de Est, susţin o aderare a Ucrainei, altele, precum Olanda sau Danemarca, dar şi Germania şi Franţa, care deţine preşedinţia Consiliului UE până la finalul lunii iunie, sunt extrem de rezervate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel