Urmărește emisiunea live


Încrederea în NATO a crescut puternic în percepţia publică din 14 ţări europene şi nord-americane

Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres

Potrivit unui studiu anual al German Marshall Fund (GMF), 78% dintre persoanele intervievate sunt de părere că NATO este "foarte" sau "mai degrabă" importantă pentru securitatea ţării lor, comparativ cu 67% în 2021.

Uniunea Europeană este de asemenea percepută ca fiind importantă pentru securitatea naţională a ţărilor de pe continent, potrivit acestui studiu intitulat "tendinţe transatlantice" şi desfăşurat în iulie în 14 ţări (Canada, Franţa, Germania, Italia, Lituania, Polonia, Portugalia, Regatul Unit, România, Spania, SUA, Suedia, Turcia, Ţările de Jos), pe un eşantion de 1500 de persoane în fiecare ţară, scrie Agerpres.

Astfel, 78% dintre persoanele intervievate sunt de părere că NATO este "foarte" sau "mai degrabă" importantă pentru securitatea ţării lor, comparativ cu 67% în 2021.

Ţările apropiate geografic de Rusia şi de Ucraina sunt cele care acordă NATO mai multă importanţă (91% în Polonia, 88% în România, 87% în Lituania), însă procente ridicate s-au înregistrat şi în ţări din Europa de Vest, precum Portugalia (90%), Ţările de Jos (81%) sau Germania (80%).

"Povestea despre o Europă divizată între Est şi Vest nu prea pare să ţină, aceste cifre arată că lucrurile sunt mult mai complicate decât atât", comentează directorul-adjunct al oficiului de la Paris al GMF, Martin Quencez.

Turcia se situează pe ultimul loc, cu 21% dintre respondenţi care consideră NATO "foarte importantă" pentru securitatea lor şi cu 44% care cred că alianţa nord-atlantică este "mai degrabă importantă".

În ceea ce priveşte continentul european, o medie de 81% dintre cei intervievaţi din ţări ale UE consideră că Uniunea Europeană este de asemenea importantă pentru securitatea lor naţională, cu procente de 94% în Portugalia, 82% în Spania, 75% în Italia şi 73% în Franţa.

De notat că ţări care nu sunt membre ale UE, precum Regatul Unit (67%) şi Turcia (58%), descriu de asemenea UE drept un actor important pentru securitatea lor.

Deşi SUA sunt în continuare percepute drept puterea cea mai influentă din lume de 64% dintre persoanele intervievate în cele 14 ţări, această influenţă va urma să scadă drastic, în opinia lor. Doar 37% dintre ei consideră că SUA vor fi principalul actor mondial în următorii 5 ani, în timp ce 25% cred că titlul de cea mai influentă putere îi va reveni Chinei. Totodată, 15% sunt de părere că Uniunea Europeană va deveni principalul actor mondial, iar 10% văd Rusia în această postură.

De asemenea, Germania (75%), Franţa (65%) şi Regatul Unit (55%) sunt considerate ţările cele mai influente în Europa. 

Citește și:

SUA și Europa rămân fără stocuri de muniție. Josep Borrell: Stocurile militare ale majorității statelor membre sunt epuizate. Secretarul NATO confirmă

Primul care a tras un semnal de alarmă a fost Josep Borrell, înalt reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, când la începutul lunii septembrie a declarat că ”stocurile militare ale majorității statelor membre au fost, nu aș spune epuizate, ci într-o mare proporție epuizate, pentru că noi le-am oferit ucrainenilor”.

Acest lucru a fost repetat ulterior de însuși secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care a organizat marți, 27 septembrie, o întâlnire specială a directorilor birourilor de armament ale Alianței pentru a discuta despre modul de umplere a depozitelor de arme ale țărilor membre.

Nici în Statele Unite situația nu este diferită: Dave Des Roches, profesor și membru militar la Universitatea Națională de Apărare, a spus că este ”foarte îngrijorat” de epuizarea rapidă a stocurilor, cu excepția cazului în care ”începe o nouă producție, care durează luni de zile să ajungă la capacitate maximă”, așa că este posibil ca în scurt timp să nu mai existe capacitatea de aprovizionare a ucrainenilor.

Limitele industriei de război

Industria armamentului american este capabilă să producă 30.000 de obuze de artilerie pentru obuziere de 155 mm în timp de pace. Ca și comparație armata ucraineană ar epuiza această muniție în mai puțin de două săptămâni.

Există așadar o problemă fundamentală: capacitatea actuală de război industrial a națiunilor occidentale nu este suficientă pentru a garanta afluxul regulat de muniție capabilă să reziste unui conflict de mare intensitate.

Unele linii de producție au fost închise odată cu încheierea contractului de cumpărare, așa că unele arme care se epuizează nu mai sunt produse, iar pentru a o lua de la capăt ar fi nevoie de forță de muncă înalt calificată și experiență, lucruri care sunt rare în sectorul de producție din SUA de ani de zile. 

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel