Încetează focul în Ucraina? Trump și Putin, discuție crucială

Foto: alamy / Reuters
Foto: alamy / Reuters

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, va discuta marți, telefonic, cu omologul său rus, Vladimir Putin, într-o nouă încercare de a convinge Moscova să accepte un armistițiu și să facă pași concreți spre o soluție pașnică și durabilă.

Update. Oficialii de la Kremlin au anunțat marți că președinții Vladimir Putin și Donald Trump vor purta convorbirea telefonică între ora 13:00 și 15:00 GMT (15:00 și 17:00, ora României).

Discuția va constitui un test pentru abilitățile diplomatice ale lui Trump și pentru relația sa privilegiată cu liderul de la Kremlin, relație care a generat suspiciuni în rândul aliaților tradiționali ai SUA, scrie Reuters.

"Multe elemente ale unui acord final au fost stabilite, dar mai rămân multe de realizat", a declarat Trump.

"Fiecare săptămână aduce 2.500 de soldați morți, de ambele părți, și acest lucru trebuie să se oprească ACUM. Aștept cu mare interes convorbirea cu președintele Putin", a mai scris acesta pe rețeaua sa socială.

Ucraina, pe care Trump a descris-o ca fiind mai dificilă în negocieri decât Rusia, a fost de acord cu propunerea SUA de armistițiu pe o perioadă de 30 de zile.

"Săptămâna trecută am obținut un angajament important din partea Ucrainei", a declarat secretarul de stat al SUA, Marco Rubio, în cadrul emisiunii "The Guy Benson Show" de la Fox News Radio.

"Aceștia au fost de acord să oprească focul și să înghețe situația actuală pe front, astfel încât să putem discuta despre o soluție permanentă. Acum trebuie să obținem un acord similar din partea Rusiei", a spus Rubio. "Vom afla mai multe mâine, după ce președintele va discuta cu Putin", a mai spus acesta.

Trump a sugerat deja câteva aspecte care ar putea face parte dintr-un plan de pace pe termen lung, inclusiv concesii teritoriale din partea Kievului și controlul unei centrale nucleare de către Rusia, aspecte care probabil vor face obiectul negocierilor.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a subliniat încă o dată că suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei nu sunt negociabile, iar Rusia trebuie să renunțe la teritoriile ocupate. Rusia a anexat ilegal Crimeea în 2014 și controlează, încă din 2022, mari părți din patru regiuni din estul Ucrainei.

Putin, la rândul său, a afirmat că "operațiunea militară specială" a Rusiei în Ucraina a fost determinată de expansiunea NATO, pe care o consideră o amenințare la adresa securității Rusiei. De asemenea, el a cerut Ucrainei să renunțe la aspirațiile sale de aderare la NATO, să recunoască anexarea teritoriilor ocupate de Rusia, să accepte relaxarea sancțiunilor impuse Moscovei și să organizeze alegeri prezidențiale.

Trump, care a promis în campania sa electorală că va pune capăt războiului în doar 24 de ore, se confruntă cu un negociator redutabil în persoana lui Putin. Zelenski a susținut în repetate rânduri că liderul rus nu respectă acordurile.

"Există pericolul ca Putin să înerce să creeze confuzie în această conversație cu președintele Trump, prefăcându-se că este de acord cu anumite lucruri, în timp ce, de fapt, cere mai multe concesii din partea Ucrainei", a declarat Maria Snegovaya, expert la Center for Strategic and International Studies din Washington.

"Cel mai rău scenariu ar fi ca Putin să reușească să-i vândă lui Trump iluzia unui acord avantajos cu Rusia", a adăugat ea.

De la preluarea mandatului, Trump a avut o abordare mai prietenoasă față de Moscova, ceea ce a dus la tensiuni cu aliații tradiționali ai SUA. Cu toate acestea, administrația sa a dat recent semnale că este dispusă să crească presiunea asupra Kremlinului pentru a opri conflictul.

Luna trecută, Trump a avut o întrevedere tensionată cu Zelenski la Casa Albă, discuția degenerând din cauza percepției lui Trump și a vicepreședintelui JD Vance că Zelenski nu a fost suficient de "recunoscător" pentru sprijinul american.

Zelenski l-a acuzat pe Putin că tergiversează intenționat încheierea războiului și a subliniat că, atunci când liderul rus va discuta marți cu Trump, va fi fost deja la curent cu propunerea de armistițiu de 30 de zile de peste o săptămână.

Trump a anunțat că discuția cu Putin va avea loc marți dimineața (ora locală), în timp ce oficialii de la Casa Albă au refuzat să precizeze ora exactă a convorbirii, menționând doar diferența de fus orar dintre Washington și Moscova.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]
pixel