Catedrala Notre Dame din Paris găzduieşte artefacte nepreţuite, iar soarta unora dintre ele este incertă după incendiul care a afectat grav edificiul.
Chiar dacă multe dintre comorile din catedrală au fost salvate soarta altor artefacte rămâne incertă. Printre comorile salvate se numără coroana de spini care se spune că ar fi cea pusă pe capul lui Isus Hristos atunci când a fost crucificat, un fragment din crucea pe care a fost răstignit Isus, precum şi tunica Sfântului Louis. Aceste artefacte vor fi duse la Luvru, acolo unde vor fi curăţate şi restaurate, anunţă CNN.
Potrivit sursei citate, soarta altor comori care se aflau în catedrală este incertă, autorităţile neoferind informaţii despre acestea. CNN relatează că în Notre Dame se aflau numeroase picturi, statui şi sculpturi. O serie de tablouri, aproximativ 76, fiecare cu o înălțime de aproape patru metri, comemorează Faptele Apostolilor Noului Testament, inclusiv răstignirea Sfântului Petru și convertirea Sfântului Pavel. Acestea au fost realizate între anii 1630 și 1707 de către membrii sau asociații Academiei Regale de Pictură și Sculptură. Din aproximativ 50 de persoane care au supraviețuit, 13 au rămas aflate în catedrală, potrivit site-ului său. Dintre cele 50 câte au supravieţuit de atunci, 13 erau expuse în incintă, potrivit site-ului oficial al catedralei.
Totodată, nu este clar cât de grav au fost afectate şi decoraţiunile exterioare ale catedralei. De asemenea, în incintă se afla şi o criptă arheologică în care se aflau relicve din secolul al XIX-lea descoperite în timpul săpăturilor în 1965. Aceasta a fost deschisă publicului în 1980.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu