Facebook despăgubește peste un milion de americani după ce au fost tăguiți într-o poză, cu 650 de milioane de dolari

Fotografie de la Luca Sammarco/ Pexels
Fotografie de la Luca Sammarco/ Pexels

Peste 1 milion de americani vor primi bani de la Facebook pentru că au fost etichetați într-o fotografie online. 

Compania de social media a încălcat drepturile rezidenților din Illinois prin colectarea și stocarea scanărilor fețelor lor, fără permisiune. Facebook a fost astfel de acord să plătească 650 de milioane de dolari pentru a pune capăt acestui litigiu privind peste un milion de utilizatori din Illinois, în cadrul unei acțiuni colective pentru încălcarea vieții private. 

Pentru aproximativ 1,6 milioane de persoane li s-a aprobat contestația, obținând astfel despăgubiri. Suma acestor cecuri se poate ridica până la 397 de dolari, conform informațiilor furnizate de NBC.

Potrivit reclamanților, platforma de socializare a folosit în mod ilegal date de recunoaștere facială, colectate fără consimțământ, pentru a păcăli utilizatorii să-și eticheteze prietenii în fotografiile postate de rețeaua de socializare.⁠

Faptul de a fi etichetat automat pe fotografii nu poate părea însă dăunător, cu excepția faptului că, odată ce recunoașterea facială este activată, chipul tău poate deveni disponibil pentru companii din afara platformei de socializare. Facebook revinde datele companiilor și generează astfel venituri colosale, mai arată sursa citată. 

Procedura colectivă referitoare la protecția vieții private este fără precedent

Experții cred că acesta este doar începutul. Alte audituri și alte procese legate de confidențialitatea datelor se pot multiplica cu repercursiuni în toată lumea. 

Deocamdată, statul Illinois din Statele Unite este unul dintre pionierii în acest domeniu cu una dintre cele mai stricte legi din țară. Din 2008, o lege a permis rezidenților statului să dea în judecată companiile pentru încălcări ale confidențialității care implică amprente digitale, scanări ale retinei, geometria facială și date similare.

Și este clar că această lege a confidențialității funcționează. În orice caz, îl obligă pe gigantul Facebook (acum redenumit Meta) să plătească 650 de milioane de dolari utilizatorilor a căror fotografie a ajuns pe rețeaua de socializare fără acordul lor.

Și sunt foarte numeroși, peste 1 milion de utilizatori au fost recunoscuți drept victime. Banii au ajuns prin cec și depunere directă de la un fond de decontare creat la finalul acțiunii colective.

Acesta este cel mai mare acord încheiat vreodată în conformitate cu legea Illinois.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel