Încăierare în Parlamentul din Kosovo după ce un deputat al opoziției l-a stropit cu apă pe premier / video

Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres

O ceartă a izbucnit în parlamentul kosovar după ce un parlamentar de opoziție a aruncat apă asupra premierului, Albin Kurti, în timp ce acesta vorbea despre măsurile guvernamentale de atenuare a tensiunilor cu etnicii sârbi din nordul țării.

Partidele de opoziție din Kosovo au criticat politicile lui Kurti în nord, care au tensionat relațiile cu aliații occidentali.

SUA și Uniunea Europeană au făcut presiuni asupra lui Kurti pentru a ajuta la calmarea situației. Violența a izbucnit în mai, când primarii etnici albanezi, susținuți de poliție, au preluat mandatul după alegerile pe care majoritatea etnicilor sârbi din zonă le-a boicotat.

Zeci de persoane au fost rănite în confruntările dintre sârbii locali, poliția kosovară și forțele de menținere a păcii conduse de NATO, alimentând temerile legate de un conflict similar celui din 1998-1999, care a ucis peste 10.000 de persoane.

Miercuri, Kurti a anunțat că va reduce numărul ofițerilor speciali de poliție staționați în afara a patru clădiri municipale din zonele cu majoritate etnică sârbă din nordul Kosovo și va organiza noi alegeri pentru primari în fiecare dintre orașe.

Mișcarea a înfuriat opoziția, care a susținut că Kurti a „experimentat” luni de zile și a pus în pericol poziția internațională a Kosovo numai ca să se retragă mai târziu.

Deputatul Mergim Lushtaku, de la Partidul Democrat din Kosovo, s-a apropiat de Kurti în timp ce acesta vorbea și l-a stropit cu apă, declanșând încăierarea. Anterior, adjunctul lui Kurti, Besnik Bislimi, rupsese un desen în batjocură pe care opoziția îl dăduse primului ministru. 

Presa locală a spus că Kurti a fost escortat afară din sală în timpul haosului.

Kurti a spus că aplică legea și ordinea în nordul Kosovo cu desfășurarea poliției și a noilor primari etnici albanezi. SUA și UE îl îndemnaseră să țină primarii departe de nord până când situația va fi rezolvată.

Kosovo este o fostă provincie din Serbia, a cărei declarație de independență din 2008 Belgradul nu o recunoaște. Majoritatea etnicilor sârbi din Kosovo au refuzat, de asemenea, să recunoască statalitatea Kosovo, care este susținută de Statele Unite și de majoritatea națiunilor UE, dar nu de Rusia și China.

Serbia a sporit pregătirea armatei pentru luptă și a amenințat cu o intervenție militară ca răspuns la tensiunile din nord, care se învecinează cu Serbia. Belgradul s-a retras din Kosovo în 1999, după ce NATO a bombardat țara pentru a opri atacul împotriva separatiștilor etnici albanezi.

UE le-a spus ambelor țări că trebuie să ajungă la o soluție printr-un dialog mediat de UE.

Oficialii occidentali și-au sporit eforturile pentru a apropia cele două părți, temându-se că tensiunile ar putea provoca o instabilitate suplimentară în Europa, pe măsură ce războiul continuă în Ucraina. NATO a trimis trupe suplimentare la misiunea sa de menținere a păcii din Kosovo pentru a consolida securitatea, potrivit Theguardian.com.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel