Impresionant: O companie energetică de stat va returna clienților peste un miliard de euro din extra-profiturile înregistrate

Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay

Compania energetică va aloca cel puțin un miliard de euro clienților săi, deoarece veniturile sale au crescut în timpul crizei energetice europene.

Beneficiarii subvenției vor fi în principal alte companii care furnizează energie electrică întreprinderilor și gospodăriilor sau industriilor mari consumatoare de energie, cum ar fi fabricile chimice, locațiile de prelucrare a metalelor sau oțelului și fabricile de hârtie și carton.

Este vorba de Compania RTE, care administrează rețeaua electrică franceză.

Contribuția, despre care se crede că va atenua și presiunea asupra companiilor și familiilor, va fi plătită la începutul anului viitor. Compania de stat a declarat că inițial va ”plăti” un miliard clienților săi, dar cifra ar putea crește la un miliard și jumătate.

Mișcarea vine pe măsură ce presiunea publică crește pentru introducerea unei taxe la nivel european care vizează așa-numitele extra-profituri sau veniturile neașteptate înregistrate de companiile energetice după ce prețurile au explodat după războiul din Ucraina.

Laurent Martel, directorul financiar al RTE, a declarat agenției AFP că aproximativ 130 de milioane de euro puse la dispoziție de companie vor merge către 380 de cumpărători ai celei mai mari industrii consumatoare de energie. Dar aproximativ 90% din contribuție va merge către operatorii de rețele locale a căror sarcină este să reducă decalajul dintre ceea ce este furnizat de RTE și energia electrică necesară utilizatorilor finali, de la companii până la familii, scrie Europa Today.

Veniturile RTE au fost în acest an deosebit de mari. Compania s-a îmbogățit substanțial datorită creșterii amețitoare a prețului gazului însoțită de relativa stabilitate a prețurilor la energie din numeroasele centrale nucleare franceze. De aici decizia de a face ceva pentru a atenua presiunea asupra economiei locale.

Citește și:

Sute de cetățeni și ONG-uri dau în judecată statul belgian ”în numele securității aprovizionării cu energie”

Miercuri, organizația nonprofit Vinçotte Nuclear (AVN) va depune o procedură sumară pentru a solicita penalități și pentru a bloca orice acțiune ireversibilă în procesul de dezmembrare a Doel 3.

Pe 16 septembrie, organizația cetățenească non-profit 100TWh a lansat și o acțiune în justiție pentru a împiedica punerea în aplicare a legii din 2003 privind eliminarea treptată a energiei nucleare , numind data stabilită pentru încheierea nucleară drept ”termen politic” și argumentând că acesta este o amenințare la adresa securității aprovizionării, mai ales în lumina războiului din Ucraina.

Cetăţenii şi industriaşii s-au alăturat acţiunii 100TWh, iar joi va avea loc prima şedinţă în dosar în faţa Tribunalului de Primă Instanţă din Bruxelles.

Potrivit organizației, care pledează pentru un mix energetic compus 50% din energie nucleară pentru a asigura securitatea aprovizionării și stabilitatea prețurilor, planurile guvernului de a se baza pe importuri și gaze nu sunt o soluție, ambele fiind surse de energie nesigure, scrie Euractiv.

Mai mult, organizația susține că eliminarea nucleară va avea un impact negativ asupra mediului și va împiedica Belgia să îndeplinească obiectivele internaționale privind emisiile de CO2.

100TWh a numit închiderea Doel 3 un ”ecocid inadmisibil”, deoarece va duce la încă 3,2 milioane de tone de CO2 pe an prin cele două centrale electrice pe gaz pe care guvernul intenționează să le construiască și a descris Belgia ca fiind „condamnat la moartea energiei”.

”Guvernul alege să crească cererea de gaz (și, prin urmare, prețurile) și să accelereze încălzirea globală”, conchide organizația.

Cele două organizații cer amânarea pregătirilor pentru dezmembrarea reactorului nuclear, consultare publică și un raport privind impactul asupra mediului al închiderii.

Acțiunile în justiție se vor baza pe legislația UE, care necesită o evaluare a impactului asupra mediului și o consultare publică înainte de dezmembrare.

Cu toate acestea, organizații de mediu precum Greenpeace sau Bond Better sunt mulțumite de prima închidere a unui reactor nuclear din țară.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel