Importanța summitului de la Vilnius pentru statele membre NATO

Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/

Oana Lungescu, purtătorul de cuvânt al NATO, a vorbit, la emisiunea „În faţa naţiunii", de la Antena3 CNN, despre importanța summitului de la Vilnius și despre noutăţile pentru flancul estic al NATO.

Oana Lungescu a explicat de ce este atât de important summitul de la Vilnius pentru statele membre NATO.

„Din două motive. În principal datorită contextului foarte tensionat geostrategic în care are loc acest summit, cu continuarea războiului ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei, deja de peste 17 luni durează. Şi cu ascensiunea regimurilor autoritare care provoacă statul de drept şi relaţiile internaţionale stabilite de decenii.

Şi, pe de altă parte, pentru că este o oportunitate de a lua decizii importante. Pentru a ne ridica la nivelul acestor sfidări internaţionale. Decizii care privesc sprijinul pentru Ucraina, întărirea apărării NATO, un angajament mai ferm privind investiţiile în apărarea noastră pe viitor şi un angajament mai intens cu partenerii din zona indo-pacifică.", a spus Oana Lungescu. 

Purtătorul de cuvânt a vorbit despre noutăţile pentru flancul estic al NATO, flanc în care se află şi țara noastră.

„În primul rând, deci, întărirea apărării şi descurajării alianţei prin dezvoltarea acestor noi planuri de apărare, mult mai detaliate, pentru a ne asigura că, indiferent de ameninţările la care facem faţă, vom putea şi pe viitor apăra şi proteja fiecare centimetru din teritoriul alianţei. Şi, evident, e vorba şi de România.

În al doilea rând, summitul de la Vilnius va trimite un un semnal puternic de sprijin către Ucraina. Ucraina beneficiază şi a beneficiat de mulţi ani, mai ales din ultimii ani, de un sprijin fără precedent din partea aliaţilor din NATO pentru autoapărare, pentru a se putea apăra ea însăşi în faţa acestei agresiuni repetate a Rusiei. Şi dreptul de autoapărare este în Carta Naţiunilor Unite. Deci, chiar dacă NATO nu este implicat, nu face parte din acest război, este dreptul nostru şi datoria noastră de a sprijini Ucraina pentru a se putea apăra împotriva acestui război ilegal de agresiune. Şi acest sprijin faţă de Ucraina are mai multe dimensiuni.

În primul rând, o dimensiune practică, şi anume un plan multianual de sprijin pentru ca Ucraina să poată face tranziţia de la standardele sovietice şi post-sovietice la standardele NATO, deci pentru a putea întări ceea ce se numeşte interoperabilitatea, capacitatea Ucrainei de a opera împreună cu aliaţii NATO.

În al doilea rând, un aspect politic - va avea loc cu reuniunea inaugurală a Consiliului NATO-Ucraina, care este un pas calitativ nou în relaţia noastră politică cu Ucraina, în sensul că, pentru prima dată, în jurul mesei, cei 31 de aliaţi, cum suntem în momentul de faţă, şi Ucraina se vor aşeza egal la egal.

Vor putea lua decizii prin consens şi, de asemenea, acest Consiliu NATO-Ucraina are un mecanism de criză care poate fi declanşat la cererea oricărui membru. În sfârşit, şi nu în cele din urmă, aliaţii discută care sunt perspectivele, aspiraţiile Ucrainei de a adera la NATO şi toţi aliaţii sunt de acord că Ucraina va adera la NATO. Ceea ce discutăm acum şi încă sunt consultări între aliaţi este exact care va fi parcursul pe viitor şi care vor fi modalităţile.", a spus Oana Lungescu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel