Implicațiile economice neașteptate privind alipirea Crimeei de Rusia

Duminică, 16 martie, oamenii au venit la vot pentru a-și exprima opțiunea cu privire la viitorul regiunii Crimeea.  Pentru că 93% au votat alipirea de Rusia, Crimeea urmează să ceară împlinirea acestui deziderat cât de curând. Dar ce înseamnă acest lucru – din punct de vedere economic – pentru toți cei trei actanți?

Alipirea Crimeei la Rusia ar putea însemna pentru această țară din urmă o adevărată provocare, dat fiind faptul că nu stă foarte bine la capitolul economie. PIB-ul anual al Crimeei este de 4.3 miliarde dolari – de 500 de ori mai mic decât cele 2.000 miliarde dolari, cât reprezintă economia Rusiei.

Ce atu are Crimeea

Crimeea are un atu important – turismul, dar – cum este cazul și în țara noastră – cea mai mare parte a veniturilor rămâne în zona gri a economiei. La un moment dat, Guvernul a vrut să pună o taxa forfetară pentru a spori veniturile, dar ar fi fost vorba despre o sumă infimă față de potențialul regiunii. În cele din urmă, intenția a rămas într-un plan nerealizabil. Ca structură turistică, 70 % dintre turiști sunt localnici și 25% sunt ruși. O alipire ar putea aduce mult mai mulți ruși în stațiunile din Crimeea, dat fiind că salariile în Rusia sunt de peste trei ori mai mari. Dar atâta vreme cât acest lucru nu se vede în buget, va contribui doar la adâncirea economiei informale, notează Hotnews.

Crimeea, o provocare pentru Rusia

Până în prezent, cantitatea de energie necesară locuitorilor era oferită de Ucraina. Chiar dacă dispune de mijloace energetice necesare, Rusia s-ar putea confrunta cu probleme în asigurarea infrastructurii regiunii. De asemenea, Ucraina investea foarte mulți bani în Crimeea, lucru care ar putea să nu fie făcut și de Rusia pentru că economia nu înregistrează nicio creștere. De asemenea, integrarea sistemului bancar și a monedei din Peninsula Crimeea reprezintă alte două provocări pentru Rusia.

Miza, resurse de gaze și petrol?

"Războiul" pentru Crimeea este și pentru resursele de gaze naturale pe care aceasta le are. Odată cu Crimeea, Ucraina pare să-și piardă o parte importantă a resurselor de energie: câmpurile de valoare de petrol și gaze subacvatice care se află în largul peninsulei. Astfel, exploatarea acestor domenii de la Marea Neagră ar putea contribui la reducerea dependenței Ucrainei de importurile de gaze din Rusia.

Care ar fi soluția?

Odată cu alipirea Crimeei, Rusia ar putea să declare o zonă specială. Vorbim despre o creștere economică stimulată de mai puține impozite și de o reglementare financiară care ar putea atrage investițiile străine.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel