EXCLUSIV  Impactul luminii albastre asupra ochilor. Prof. dr. Marian Burcea a explicat cum te poți proteja, de fapt, de ecrane / video

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @kolesnikovsergii
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @kolesnikovsergii

Prof. dr. Marian Burcea, medic primar oftalmolog și managerul Spitalului Clinic de Urgențe Oftalmologice din București, a vorbit despre impactul dispozitivelor electronice asupra ochilor, explicând că utilizarea lor poate duce la uscarea ochilor din cauza scăderii lacrimilor. De asemenea, a discutat despre pericolele luminii albastre și degenerescența maculară legată de vârstă, subliniind importanța protejării zonei maculare prin filtre și tratamente care întârzie progresia bolii.

Medicul a vorbit despre riscurile utilizării dispozitivelor electronice, cum ar fi telefoanele mobile, calculatoarele și laptopurile, care pot afecta vederea, ducând la uscarea ochilor din cauza scăderii cantității de lacrimi. Potrivit medicului, lacrimile artificiale sunt recomandate pentru a trata uscăciunea oculară, fără contraindicații sau efecte negative, fiind o soluție eficientă mai ales pentru cei care petrec mult timp în fața diverselor dispozitive.

„Sunt la modă acum lacrimile artificiale. Se spune că lumina ecranelor, a telefoanelor mobile, a calculatorului, laptopului strică vederea. Sunt riscuri în folosirea acestor dispozitive medicale?”, a întrebat Val Vâlcu.

„Să facem o scurtă descriere. Corneea nu este vascularizată, ea e hrănită în interior de umorul apos, în exterior de filmul lacrimal care o și protejează de particulele de praf și ea se curăță ca ștergătoarele unui parbriz prin reflexul de clipit. Sunt din ce în ce mai multe persoane - probabil poluarea și lucrul la device-uri - care au o cantitate de lacrimi mai mică și atunci ochiul se usucă.

Uscarea acestui ochi va trebui tratată neapărat prin lacrimi artificiale care nu au nici o contraindicație, nu au nici efect negativ, nu sunt ca antibioticele care pot produce anumite complicații. Recomand și eu aceste lacrimi artificiale, mai ales pentru cei care lucrează mult pe computere sau folosesc alt gen de device-uri, pentru că vin foarte mulți pacienți care zic: „Obosesc ochii și uneori văd în ceață.”

La consult constați că nu are nevoie de ochelari, iar oboseala ochiului se datorează acestei uscăciuni a ochiului. Sigur, ea apare și după vârsta a treia, datorită unei hiposecreții lacrimale, dar și la tineri uneori se întâlnește această hiposecreție și această patologie.", a spus prof. dr. Marian Burcea. 

2. -imagine fara descriere- (marian-burcea_64956200.jpg)

Impactul luminii albastre asupra ochilor

Medicul a vorbit despre impactul luminii albastre generate de ecrane asupra ochilor, explicând că filtrele protejează zona maculară, care este sensibilă la această radiație. Potrivit medicului, filtrele sunt recomandate pentru protejarea maculei încă din tinerețe. 

„Lumina albastră, această radiație generată de ecran, de ce ar deranja ochiul?”, a întrebat Val Vâlcu.

„Sunt filtre. Se referă la zona maculară care reprezintă o protecție mai bună pentru lumina albastră. Știți de unde probabil a pornit ideea? Poate înainte nu era diagnosticată. Avem foarte mulți bolnavi, chiar și peste 50 de ani, cu patologie maculară.

Vorbesc de degenerescența maculară legată de vârstă care, netratată, poate duce la pierderea vederii, rămâne doar periferic, bolnavii citesc cu dificultate, au o vedere mai încețoșată, fără a avea o altă patologie și mă refer la cataractă, glaucom.

Filtrele acestea au în vedere a proteja încă din tinerețe macula. Ea e cea care e vizată. O să spuneți că nu există niciun tratament pentru degenerescența maculară. Toate tratamentele pe care le aplicăm sau le prescriem bolnavilor noștri au în vedere întârzierea evoluției bolii. Sunt două forme: uscată – în care sunt niște tratamente care întăresc pigmentul din zona maculară, și umedă - în care sunt niște injecții anti-VEGF, ca la tumorile canceroase, care topesc neovascularizația din zona maculară.

Dacă pacienții colaborează și medicul este foarte sârguincios și îi cheamă la control, această pierdere de vedere poate fi foarte mult prelungită.”, a spus prof. dr. Marian Burcea la Academia de Sănătate de pe DC News și DC Medical.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel