Iluzia „creionului de cauciuc“. Explicația științifică / VIDEO

Iluzia „creionului de cauciuc“. Explicația științifică  /  Sursă foto: Pixbay
Iluzia „creionului de cauciuc“. Explicația științifică / Sursă foto: Pixbay

Iluzia creionului de cauciuc este trucul preferat al copiilor. Puțini cunosc explicația științifică a acestui fenomen.

Dacă doriți să vedeți un creion rigid transformându-se într-unul cauciuc, e suficient să întrebați un elev de școală generală. Într-un truc preferat de cei mai mulți copii, un magician amator ridică un creion în aer, ținându-l de vârf, și mișcă ușor obiectul în sus și în jos. Când iluzia este efectuată corect, linia dreaptă se transformă într-o undă care se mișcă.

Cum funcționează iluzia?

În primul rând, ochii și creierul omului nu pot ține pasul cu mișcările obiectului. Când lumina îți intră în ochi, receptorii numiți tije și conuri transmit un semnal de-a lungul nervilor către creier, care o procesează. Gândiți-vă la fiecare dintre aceste semnale ca la o fotografie. Creierul tău leagă acele imagini, astfel încât acestea să pară că se mișcă lin, așa cum se întâmplă într-un flip-book.

Oamenii pot procesa 50 până la 100 de cadre individuale pe secundă, în funcție de dimensiunea a ceea ce vedem, potrivit unui studiu din 2016 publicat în revista PLOS One. Pentru context, unele specii de păsări pot procesa 145 de cadre în fiecare secundă. Există unele dovezi care sugerează că muștele pot procesa peste 270 de cadre pe secundă, iar cele mai rapide muște pot procesa 400 de cadre pe secundă.

Când urmăriți un obiect în mișcare rapidă, sistemul vizual nu simte de fapt obiectul care se mișcă în timp real. În schimb, fiecare cadru de mișcare lasă aproximativ o milisecundă de impresie pe retină, partea ochiului care simte lumina. De aceea, dacă fluturați mâna rapid în fața feței, veți vedea o neclaritate. Deci, atunci când cineva mișcă un creion în sus și în jos, sistemul tău vizual nu captează de fapt acea mișcare în detaliu, ci îți oferă un rezumat, informează LiveScience.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel