Autoritățile din Sri Lanka a anunţat că a identificat 42 de cetăţeni străini printre morţii atentatelor jihadiste din duminica Paştelui catolic, când au fost ucise 253 de persoane. Ţările străine cu cei mai mulţi morţi în atacurile din 21 aprilie sunt India (11 morţi), Marea Britanie (6), China (4) şi Danemarca (3 morţi), notează marţi France Presse.
Doisprezece străini sunt încă daţi dispăruţi şi ar putea figura printre corpurile neidentificate de la morga din Colombo, a declarat Ministerul Afacerilor Externe într-un comunicat luni seară.
Cinci cetăţeni străini răniţi în timpul acestor atentate sinucigaşe care au vizat hoteluri de lux şi biserici în timpul liturghiei de Paşte, revendicate de organizaţia jihadistă Stat Islamic (SI), rămân spitalizaţi.
Bilanţul oficial anunţat anterior era de 40 de străini ucişi în această insulă din Asia de Sud apreciată de turişti. "Rămăşiţele a 25 de cetăţeni străini au fost până acum repatriate", au adăugat autorităţile de la Colombo.
Guvernul a declarat starea de urgenţă pentru a oferi forţelor de securitate o mai mare libertate în urmărirea suspecţilor. Peste 150 de suspecţi au fost arestaţi până acum în legătură cu atacurile.
Autorităţile se aşteaptă la o scădere cu 30% a sosirilor de călători în acest an, ceea ce ar putea provoca pierderi de până la 1,5 miliarde de dolari sectorului turistic.
Printre altele, forţele de securitate srilankeze au menţinut un nivel ridicat de alertă marţi după atentatele cu bombă din duminica Paştelui, au anunţat oficiali, pe fondul unui anunţ al serviciilor de informaţii că militanţii islamişti planifică noi atacuri înainte de a începe luna sfântă a islamului Ramadan, notează Reuters.
Şeful diviziei de securitate a poliţiei a declarat într-o scrisoare către parlamentari şi alţi oficiali că atacuri erau aşteptate duminică sau luni comise de militanţi îmbrăcaţi în uniforma armatei.
Nu au avut loc atacuri duminică şi luni dar securitatea de-a lungul insulei cu majoritate budistă rămâne întărită, cu zeci de islamişti suspectaţi arestaţi după atacurile din 21 aprilie asupra hotelurilor şi bisericilor care au ucis peste 250 de persoane, inclusiv 42 de cetăţeni străini.
Cu toate acestea, guvernul a ridicat o interdicţie asupra platformelor social media precum Facebook, WhatsApp şi Viber, potrivit unei surse de la biroul preşedintelui. Interdicţia fusese impusă imediat după atacuri pentru a împiedica răspândirea zvonurilor.
Vezi și: Sri Lanka interzice utilizarea vălului musulman integral din raţiuni de securitate
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu