Pangea, ideea a trei români face furori în IT. Google şi Facebook, luate printre surprindere

Trei IT-işti Din Cluj, Vlad Iuhas, Radu Iuhas şi Sebastian Presecan, au lăsat o lume întreagă cu gura căscată, după ce şi-au prezentat proiectul pe o scenă din New York.

Cei trei ardeleni au găsit o soluţie prin care pot să îi conecteze la internet pe cei aproximativ 4 miliarde de oameni care nu au, deocamdată, acces la această tehnologie. Ideea lor i-a luat prin surprindere şi pe cei de la Google şi Facebook, care îşi doresc acelaşi lucru, dar nu s-au gândit la această soluţie inedită, scrie Vocea Transilvaniei.

La conferinţa TechCrunch Disrupt din New York, IT-iştii clujeni au urcat pe scenă şi au prezentat start-up-ul lor numit Pangea Communications.

Vreau să vă gândiţi la cei 4 miliarde de oameni care nu au acces la tehnologia pe care voi o folosiţi. Nu pot intra pe Facebook sau Twitter sau nicio altă aplicaţie care ar putea să le îmbunătăţească viaţa. Asta pentru că nu sunt conectaţi la internet. În 2015, majoritatea oamenilor, două treimi din populaţie, nu au acces la internet, la conţinut online. Asta se întâmplă din două motive principale: infrastructură slabă sau costuri mari", a explicat Vlad Iuhas.

Africa, doar 8% acoperire

Acesta a precizat că, de exemplu, în Africa, un continent cu peste 1 miliard de oameni, are o acoperire de trafic de date doar 8%. Mai mult, potrivit acestuia, costurile sunt atât de mari încât foarte puţini oameni îşi permit să aibă acces la internet.

Clujeanul a dat exemplele Google şi Facebook, care încearcă, prin diferite proiecte, să mărească acoperirea, însă durează foarte mult şi costă la fel.

Noi suntem diferiţi. Am creat o tehnologie care permite apicaţiilor mobile să funcţioneze fără trafic de date, fără o conexiune la internet. Folosim infrastructura existenţă a operatorilor de telefonie locală pentru a transmite conţinut către orice telefon mobil, prin canalul vocal. Soluţia noastră poate fi implementată acum şi nu necesită nicio investiţie în infrastructură", a spus IT-istul ardelean la New York.

CITEȘTE ȘI: Cum verifici tot ce ştie Google despre tine. Poţi să îi opreşti accesul

Mai precis, Pangea transformă datele în unde sonore şi le transferă, printr-un apel scurt, către telefonul mobil. Acolo, undele sonore sunt demodulate, iar datele reconstruite şi afişate de aplicaţie.

Putem face să funcţioneze orice aplicaţie, de la Facebook la Wikipedia, e-mail sau plăţi online, fără trafic de date, fără costuri pentru utilizator, sau cu nişte costuri foarte mici", a explicat Vlad Iuhas.

Acesta a completat că tehnologia a fost creată pentru a-i conecta pe cei 4 miliarde de oameni care nu au, acum, accces la internet.

Vlad Iuhas a precizat că au în vedere monetizarea acestei afaceri, însă doar după ce Pangea va fi implementat în mai multe zone şi, în funcţie de posibilităţi, se vor găsi soluţii pentru ca proiectul să fie profitabil.

Suntem o companie de software, vom inova", a glumit clujeanul.

Reprezentantul Facebook, impresionat

Prezent la conferinţa de la New York a fost şi Serkan Piantino, directorul departamentului de Cercetări în Inginerie şi Inteligenţă Artificială al Facebook, care i-a întrebat pe IT-iştii ardeleni cum vor face faţă provocării faptului că muţi oameni nu ştiu de ce ar avea nevoie de internet.

E principalul motiv pentru care operatorii vor să lucreze cu noi. La început am crezut că este pentru a-i convinge pe oameni să îşi cumpere abonamente cu mai multe minute, dar ne-au explicat că, prin intermediul nostru, pot face mai atractive ofertele cu trafic de date. Astfel, dacă vor avea acces la reţelele sociale, la e-mail sau la ştiri, vor realiza importanţa internetului şi vor face sacrificiul de a cumpăra un astfel de abonament", au explicat it-iştii ardeleni.

CITEȘTE ȘI: Facebook va avea o reţea similară LinkedIn, pentru profesionişti

„Interesant", a reacţionat specialistul de la Facebook, evident impresionat de ideea celor din spatele Pangea.

Prezentatorul conferinţei a intervenit, la sfârşitul prezentării şi i-a întrebat pe clujeni: „Cum de Google sau Facebook nu s-au gândit la asta înainte să lanseze sateliţi?"

Nu ştim, nimeni n-a mai încercat asta, ştim sigur că nimeni n-a mai făcut asta şi suntem curioşi şi noi de ce n-au făcut. Desigur, suntem interesaţi să lucrăm cu ei, dacă vor să lucreze cu noi".

Așa a început în România

Tinerii care făceau rost de un calculator sinclair Spectrum sau de Cobra, fabricat la Brașov, își transmiteau date, sau chiar jocuri video prin telefon. în vremea lui Ceaușescu. Sunau și puneau receptorul la microfonul comp-ului. Dial -up-ul a fost intens folosit în România la începutrile internetului. Se răzuiau etc. Și-au amintit și vin cu o soluție globală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel