Hibernarea liliecilor este afectată de încălzirea globală. Tiparele migratorii ar putea fi modificate - Studiu

Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Află mai multe detalii despre studiul realizat asupra liliecilor.

Un studiu realizat pe parcursul a peste două decenii a relevat că schimbările climatice influenţează hibernarea şi comportamentul liliecilor, ceea ce poate afecta tiparele migratorii ale acestora şi eforturile de conservare, transmite EFE.

Universitatea din Barcelona (UB), care a condus cercetarea, a indicat, într-un comunicat emis miercuri, că această schimbare este provocată de temperaturile în creştere în timpul iernii în emisfera nordică, care îi determină pe lilieci să acumuleze mai puţine rezerve de grăsime toamna, să îşi reducă perioada de hibernare şi să îşi părăsească mai devreme adăposturile hibernale.

Cercetarea a fost realizată pe cea mai mare colonie de lilieci din regiunea spaniolă Catalonia, în provincia Barcelona, alcătuită din aproximativ 17.000 de exemplare de lilieci de peşteră, din specia "Miniopterus schreibersii".

Liliacul de peşteră se caracterizează prin faptul că este o specie migratoare care trăieşte în colonii mari, mai ales în timpul iernii.

"Rezervele de grăsime acumulate de lilieci trebuie să fie suficient de însemnate pentru a putea supravieţui întreaga iarnă fără a mânca. Din cauza iernilor mai scurte şi a temperaturilor mai ridicate, exemplarele nu se îngraşă în timpul anului aşa cum o făceau înainte", a explicat unul dintre autorii studiului, Jordi Serra-Cobo, profesor în cadrul UB.

Modificările corporale sunt evidente

Studiul, publicat în jurnalul Scientific Reports, indică faptul că modificările corporale sunt evidente la toate genurile, deşi femelele au o rezistenţă fizică mai scăzută în comparaţie cu masculii, atât la debutul, cât şi la sfârşitul hibernării, precum şi în timpul perioadei de activitate, începând din martie.

"Acest fapt ar putea avea efecte asupra reproducerii speciei, deoarece o stare fizică de slăbiciune a femelelor ar putea afecta negativ sarcina şi alăptarea", potrivit unui alt autor al cercetării, Marc López-Roig. Acesta a precizat, însă, că la latitudinile Cataloniei, femelele au suficient timp între sfârşitul hibernării şi începutul perioadei de reproducere ca să revină la greutatea normală.

Schimbările climatice afectează totodată locul preferat de lilieci în adăposturile hibernale, cavităţile în care obişnuiau să hiberneze, situate la capătul peşterilor, răcindu-se din ce în ce mai lent, obligând aceste vieţuitoare să se apropie de intrări, unde temperatura este mai scăzută.

De asemenea, din cauza perioadelor de hibernare din ce în ce mai scurte, liliecii îşi încep activitatea mai devreme, ei ajungând mai devreme la adăposturile de primăvară. Din acest motiv, studiul mai avertizează că, în cazul episoadelor de frig de la începutul primăverii este posibil ca liliecii să nu fie pregătiţi să facă faţă temperaturilor scăzute, lucru care ar putea avea urmări asupra conservării speciei, arată Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel