Revenirea economică a Europei după pandemiea de coronavirus a fost împiedicată de o serie de factori în ultimele săptămâni, iar fiecare colț al continentului se confruntă cu prețuri în creștere.
Inflația pentru întreaga Uniune Europeană este de așteptat să atingă 6,8% în acest an, deoarece războiul Rusiei împotriva Ucrainei și ruperea relațiilor economice dintre Moscova și cea mai mare parte a restului Europei continuă să lovească economiile, potrivit Euronews.
Comisia Europeană a revizuit în jos prognoza de creștere a blocului, comisarul pentru economie, Paolo Gentiloni, descriind reducerea creșterii drept „una dintre cele mai abrupte” realizate vreodată între prognoze.
În afara UE, rata inflației din Regatul Unit a crescut la 9%, cea mai mare rată anuală din 1982. Rusia se confruntă cu o inflație de 17,8%.
Europa și o mare parte a lumii erau deja lovite de creșterea prețurilor la energie, factor esențial care contribuie la inflație, înainte de invadarea Ucrainei de către Rusia la sfârșitul lunii februarie.
Conflictul a exacerbat criza energetică, alimentând îngrijorările globale că ar putea duce la o întrerupere a aprovizionării cu petrol sau gaze naturale din Rusia.
Rusia este principalul furnizor de petrol, gaze naturale și cărbune al UE, reprezentând aproximativ un sfert din energia totală a blocului.
O interdicție a UE asupra cărbunelui din Rusia urmează să intre în vigoare în august și este în curs un efort voluntar de reducere a cererii de gaze naturale rusești cu două treimi în acest an.
Un embargo petrolier propus a lovit baraje rutiere pe fondul rezervelor din partea unor țări fără ieșire la mare care sunt foarte dependente de petrolul rusesc, cum ar fi Ungaria.
Dar prețurile multor mărfuri, inclusiv alimentele, au crescut și ele de când au fost introduse pentru prima dată blocajele pandemiei de COVID-19 în urmă cu doi ani, tensionând lanțurile globale de aprovizionare și provocând cumpărarea de panică în supermarketuri.
Războiul din Ucraina a înrăutățit dramatic perspectivele, deoarece Rusia și Ucraina reprezintă aproape o treime din exporturile de grâu și orz la nivel mondial și două treimi din exporturile mondiale de ulei de floarea soarelui folosit pentru gătit. Ucraina este, de asemenea, al patrulea cel mai mare exportator de porumb din lume.
Agenția Națiunilor Unite pentru alimente a declarat că prețurile au atins un record absolut în februarie și din nou în martie, iar Banca Mondială estimează că prețul grâului ar putea crește cu peste 40% în acest an.
Gentiloni a avertizat, de asemenea, că lucrurile s-ar putea înrăutăți și mai mult decât prognozează în prezent statisticienii din UE.
„Prognoza noastră este supusă unor incertitudini și riscuri foarte mari”, a spus el. „Sunt posibile și alte scenarii în care creșterea ar putea fi mai mică și inflația mai mare decât ne proiectăm”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu