Un imens scandal de corupție a izbucnit în Spania, după ce ”El Pais”, cel mai influent cotidian spaniol a publicat sub titlul "Documentele secrete ale lui Barcenas” pagini din registrele secrete ale fostului trezorier al Partidului Popular, Luis Barcenas. Aceste foi în manuscris, în care se ţinea contabilitatea neoficială a partidului de guvernământ, reflectă efectuarea unor plăți periodice către cei mai importanţi lideri politici ai dreptei spaniole, printre care și premierul Mariano Rajoy. În Spania, conform statisticilor oficiale, economia subterană reprezintă 24% din PIB.
[caption id="attachment_277986" align="alignleft" width="310"] Mariano Rajoy[/caption]Din agenda fostului trezorier, care a controlat finanțele partidului timp de aproape două decenii, între 1990 și 2009, reiese că se faceau suculente plăți trimestriale către cei mai importanți membrii ai partidului din donațiile provenite de la firmele de construcții și asigurări, față de care demnitarii conservatori se revanșau prin fel de fel de favoruri politice.
Printre persoanele care au beneficiat de plăți se numără și actualul premier spaniol, Mariano Rajoy, care ar fi primit peste 25.000 de euro anual, timp de unsprezece ani, iar alți 20.000 de euro pentru a-și întreține garderoba. De asemenea, de plăți ar mai fi beneficiat și cele mai importante nume ale conservatorilor spanioli: Maria Dolores de Cospedal, actualul secretar general al partidului, Ángel Acebes, fostul ministru de interne al guvernului Aznar și secretar general al partidului sau Rodrigo Rato, fostul director al Fondului Monetar Internațional și de asemenea fost viceprim-ministru în guvernele Aznar.
Dar cele mai multe plăți sunt făcute către o persoană notată cu inițialele J.M., inițiale sub care jurnaliștii spanioli afirmă că s-ar ascunde numele fostului premier Jose Maria Aznar. Dezvăluirile au declanșat un cutremur în partidul de guvernământ și au provocat cea mai importantă criză pentru Guvernul Rajoy, lăsând într-un plan secund recesiunea economică și problemele sociale cu care se confruntă Spania.
Dezvăluirile de astăzi ale cunoscutului cotidian spaniol sunt de fapt doar un nou episod, care vrea să confirme ceea ce fostul trezorier conservator comentase încă de acum două săptămâni ziariștilor de la ”El Mundo”, faptul că demnatarii populari erau plătiţi ”la negru”.
Ieri în Congresul Deputaților a avut loc o confruntare pe această temă, dezbătându-se problema corupției și a unei controversate amnistii fiscale promovată de Rajoy anul trecut. Amnistie care, conform acuzațiilor socialiste, a fost legiferată pentru a da adăpost clientelei politice a partidului de guvernământ. La adăpostul acestei legi însuși fostul trezorier, protagonistul acestui scandal, a legalizat venituri de peste 10 milioane de euro pe care îi deținea în băncile elvețiene, scrie RFI.
Într-o conferință de presă, secretarul general al popularilor, Maria Dolores de Cospedal, a afirmat ca li s-a cerut celor acuzați să facă declarații notariale care să infirme învinuirile ce li se aduc. Atât partidul ca întreg, cât şi politicienii afectaţi de articolul din „El Pais” vor acţiona în judecată publicaţia. În cadrul conferinţei de presă susţinută joi, Cospedal a spus că şi premierul va da în judecată ziarul.
Şeful Executivului de la Madrid, Mariano Rajoy, a convocat Comitetul Executiv Extraordinar al partidului pentru sâmbătă. Nu este pentru prima oară când Rajoy convoacă Comitetul Executiv. La 21 ianuarie, premierul a cerut o reuniune de urgenţă după ce presa a dat publicităţii că Luis Barcenas, fostul trezorier al partidului, avea 22 de milioane de euro în nişte conturi din Elveţia. La două zile după acel congres, Rajoy a cerut o investigaţie internă care să fie făcută de un auditor extern pe tot ce înseamnă contabilitatea partidului din 1989, când a fost înfiinţat, şi până astăzi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu