Guvernele europene, reticente privind vărsarea banilor în reconstruirea unei țări aflate în război. Ucraina nu e de acord

Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres

Germania și UE vor găzdui, marți, o întâlnire cu privire la modul de reconstrucție a Ucrainei după agresiunea Rusiei.

La întâlnirea privind a modul de reconstrucție a Ucrainei, întrebările cheie despre viitorul Ucrainei, inclusiv cine va plăti pentru reconstrucția țării devastate de război și modul în care națiunile UE și ceilalți aliați ai Kievului vor împărți factura, nu vor primi răspuns, scrie Politico.

Întâlnire consultativă făra ”angajamente”

Într-adevăr, conferința de la Berlin nu va include nici un ”segment de angajare” și ”nu vor exista acorduri politice aprobate”,  potrivit Guvernului german, care co-găzduiește întâlnirea în calitatea sa de președinte al grupul G7. În schimb, scopul este de a oferi contribuții ”forurilor politice relevante” la o dată nespecificată, o ”conjunctură adecvată, care va fi decisă politic”.

”Chiar dacă ar trebui să fie întotdeauna atent cu comparațiile istorice, problema aici este nimic mai puțin decât crearea unui nou Plan Marshall pentru secolul 21”, au scris cancelarul german Olaf Scholz și președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, într-un eseu publicat în ziarul german. 

Cei doi au descris reconstrucția Ucrainei drept o ”sarcină generațională care trebuie să înceapă acum”. 

Întâlnirea are loc în timp ce Europa se confruntă cu presiuni de a echilibra ajutorul militar al SUA pentru Ucraina, preluând conducerea în ceea ce privește ajutorul financiar și umanitar, în special în lumina statutului de candidat al Kievului la UE.

”Aceasta este conferința despre cum ar trebui să abordăm reconstrucția”, a spus von der Leyen vineri. ”Cei mai buni experți din întreaga lume se vor alătura și discuta cum să abordeze cel mai bine din punct de vedere tehnic, dar și financiar acest proces de reconstrucție.”

Investiții riscante: Contre între Ucraiana, Banca Mondială, Banca Europeană de Investiții și UE

Guvernele europene sunt reticente în a vărsa banii contribuabililor în reconstruirea unei țări aflate în război deoarece există riscul ca investițiile în energie, în căi ferate și alte infrastructuri să fie pierdute.

”Întreaga problemă a reconstrucției este ceva care poate începe doar odată ce va fi pace”, a declarat comisarul UE pentru buget Johannes Hahn pentru sursa citată.

Dar ucrainenii și instituțiile financiare internaționale, precum Banca Mondială și Banca Europeană de Investiții, nu sunt de acord cu această afirmație.

Ei susțin că reconstrucția ar trebui să înceapă rapid pentru infrastructura critică din părțile țării care sunt cel mai puțin expuse războiului. Cu cât comunitatea internațională așteaptă mai mult pentru a finanța reconstrucția, avertizează ei, cu atât va fi mai mare factura finală.

”Trebuie să continuăm să sprijinim Ucraina cu finanțare pentru buget, pentru că experiența noastră este că, dacă nu faci asta... vei ajunge cu o sărăcie mai mare, mijloace de trai mai dure și, de fapt, recuperarea ar fi mai dificilă și mai costisitoare”, a declarat Anna Bjerde, vicepreședinte pentru Europa și Asia Centrală la Banca Mondială.

Cât va costa reconstrucția

Banca Mondială a estimat în septembrie un total de 350 de miliarde de dolari, din care 105 de miliarde de dolari pe termen scurt pentru finanțarea celor mai urgente nevoi. Dar există puțină dorință de a vorbi despre numere concrete sau despre cum să împărțim factura.

Partajarea sarcinilor

Defalcarea ajutorului acordat până acum nu reflectă bine UE, care pretinde totuși conducerea procesului de reconstrucție.

Von der Leyen a declarat vineri că Europa a oferit peste 19 miliarde de euro în ajutor financiar Ucrainei de la începutul războiului (inclusiv aproximativ 12,4 miliarde euro din partea instituțiilor UE și 7,2 miliarde de euro pe plan bilateral din țările UE). Dar până în prezent au fost plătite doar sub 7 miliarde de euro, majoritatea fiind împrumuturi, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei. Din cele 9 miliarde de euro în asistență macrofinanciară promisă în mai, doar o treime a ajuns la Kiev și nu se așteaptă ca noi angajamente să aibă loc la Berlin, deoarece țările UE nu au aprobat încă o linie bugetară de 18 miliarde de euro pentru 2023.

Aceasta se compară cu 8,5 miliarde de dolari subvenționați din SUA, potrivit ministerului de Finanțe ucrainean.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel