Potrivit emisiunii „The History Kitchen” de la PBS, murăturile sunt o metodă interculturală de conservare a alimentelor care datează din jurul anilor 2030 î.Hr.
Ca o modalitate de a extinde proviziile de hrană prin ierni reci, murarea este pur și simplu metoda de a păstra legumele într-o saramură făcută din oțet, apă și sare.
Un castravete murat corect este ușor crocant la exterior, dar cu o pulpă moale, flexibilă și profund infuzată cu ierburi adăugate și condimente, precum mărar.
Deși nu ar trebui să fii intimidat de munca implicată și poți fi sigur că rezultatele delicioase merită efortul, detaliile contează atunci când vine vorba de murat. Așadar, înainte de a vă prepara prima saramură, asigurați-vă că nu treceți prin aceste greșeli ușor de ratat.
Castraveții mari și groși ar putea fi grozavi într-o salată, dar nu sunt atât de grozavi pentru murat decât dacă se întâmplă să deții un butoi mare de lemn. Respectarea unei dimensiuni mai mici, mai uniforme și accentuarea prospețimii sunt cheia pentru a găsi castraveți buni de murat. Pretenția se plătește conform publicației Bon Appėtit, deoarece veți dori ca castraveții să fermenteze mai uniform pentru cele mai bune rezultate. Veți dori doza potrivită de prospețime - un castravete nici prea tânăr, dar nici prea bătrân.
Amintiți-vă că castraveții vor fi ținuți într-un borcan sigilat umplut cu o saramură acidă timp de săptămâni. Dacă sunt deformați sau prea mari, saramura poate să nu pătrundă la pulpa legumei. O piele prea groasă poate face ca saramura să nu pătrundă, răpindu-vă murăturile de textură și aromă. Faceți cercetări și găsiți ce castraveți trec cel mai bine prin procesul de murare, cum ar fi popularul soi Kirby. Dar asigurați-vă că toți castraveții pe care îi aduceți acasă sunt proaspeți, aproximativ de aceeași dimensiune și lungime și că sunteți gata să murați foarte curând. Cu cât le pui mai repede la borcane, cu atât vor ieși mai bine.
Dacă vrei să adaugi sare iodata, de mare sau Kosher, atunci oprește-te. Deși ar putea adăuga aromă și sunt grozave la gătit, sărurile obișnuite de masă nu vor face față atunci când vine vorba de murat. Publicația Allrecipies precizează că cel mai bine este să folosiți în mod specific sare pentru murături, numită pe etichete și „sare pentru conservare”. Acest tip de sare este o clorură de sodiu pură, fără aditivi și este suficient de fină pentru a se dizolva rapid și complet în apă. Este exact ceea ce aveți nevoie, deoarece aditivii găsiți în sarea iodată pot modifica mai mulți factori, precum culoarea sau gustul în timpul procesului de fermentație.
Sarea kosher este singura substituție potrivită pentru sarea de conservare și, chiar și atunci, nu trebuie să aibă aditivi - nici măcar un agent antiaglomerant. Dacă folosiți sare Kosher, asigurați-vă că măsurați greutatea în funcție de volum. Deoarece este mai grosieră, sarea Kosher va dura mai mult pentru a se dizolva complet în apă. Deci, de obicei, necesită aproximativ 50% mai multă sare Kosher pentru a echivala cu aceeași cantitate de sare specială pentru conservare.
Nu presupuneți că orice oțet cumpărat din magazin face o saramură bună. Cel mai important factor din oțet la decapare este aciditatea, deoarece aceasta servește ca agent de conservare în timpul fermentației. Deși există produse care au sintagma „oțet de murat”, pe etichetă, o regulă rapidă și ușoară atunci când vă aprovizionați cu oțet este să alegeți unul cu o aciditate de minim 5%.
Potrivit Healthy Canning, atât oțetul alb distilat, cât și oțetul de cidru de mere conțin 5% aciditate, la fel ca majoritatea „oțetului de murat” etichetat și aromatizat. Oțetul alb distilat, în special, face o murătură bună, deoarece nu conține alți aditivi sau arome care ar putea afecta saramura și, prin urmare, murăturile dumneavoastră. Oțetul alb distilat este, de asemenea, o bază solidă pentru a infuza orice condimente și ierburi pe care le doriți în borcanele dvs. Rețineți că, în funcție de câtă saramură faceți, asigurați-vă că nu adăugați prea multă apă, deoarece aceasta va dilua aciditatea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu