Grecia, eforturi uriașe pentru combaterea poluării litoralului. Alocă 780 de milioane pentru protecția biodiversităţii marine. Turcia, iritată

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Grecia alocă 780 de milioane pentru protecția biodiversităţii marine.

Grecia va loca 780 de milioane de euro pentru protecția biodiversităţii marine, transmite Agerpres. Atena încearcă astfel să își continue eforturile de combatere a poluării litoralului, a declarat luni premierul Kyriakos Mitsotakis, citat de Reuters. Se întâmplă în contextul în care țara are cel mai lung litoral din întreaga Mare Mediterană. Astfel, la Atena s-a anunţat săptămâna trecută intenţia de înfiinţare a două parcuri marine - unul în Marea Ionică şi unul în Marea Egee - în cadrul a 21 de iniţiative care urmează să fie finanțate cu suma totală de 780 de milioane de euro.

"În linişte, dar metodic, Grecia joacă un rol de frunte în apărarea împotriva schimbărilor climatice dramatice, despre care s-a dovedit că afectează toate regiunile şi toate activităţile", a afirmat Mitsotakis într-un articol din cotidianul Kathimerini.

Kyriakos Mitsotakis a explicat că cele două parcuri marine, care vor fi delimitate până la începutul lui 2025, în urma unor studii ştiinţifice, vor cuprinde 32% din apele naţionale. Totodată, potrivit premierului grec, printre alte iniţiative în curs se numără și campanii pentru reducerea poluării cu plastic, crearea unui sistem de monitorizare pentru zonele maritime protejate - deoarece vor fi interzise metodele de pescuit care degradează fundul mării - şi construirea de staţii de încărcare pentru vasele electrice în 12 porturi.

Kyriakos Mitsotakis: Unul din cei patru piloni ai strategiei Greciei împotriva schimbărilor climatice



În plus, Kyriakos Mitsotakis a mai explicat că protecţia mării este unul din cei patru piloni ai strategiei Greciei împotriva schimbărilor climatice. Anul acesta la Atena va avea loc conferinţa "Oceanul nostru", eveniment la care vor participa zeci de țări, iar guvernul elen intenţionează să prezinte acolo o strategice naţională pentru protecţia biodiversităţii marine.

Precizăm că Serviciul Copernicus privind schimbările climatice (C3S) al Uniunii Europene a transmis luna trecută că temperaturile oceanului planetar au atins un record în luna februarie, conform datelor înregistrate din 1979 până în prezent. Și asta nu este tot, mediul marin se confruntă și cu alte amenințări precum ar fi pescuitul excesiv şi poluarea cu plastic. Unele cercetări arată că până în 2040 cantitatea de plastic care ajunge în ocean s-ar putea tripla.

Turcia, nemulțumită


Turcia este iritată de ideea unui parc marin în Marea Egee. Ankara a anunţat săptămâna trecută că nu este dispusă să accepte un eventual "fapt împlinit privind elemente geografice cu statut disputat". Grecia a replicat acuzând ţara vecină că "politizează o problemă care ţine strict de mediu".

Se întâmplă în contextul în care Grecia şi Turcia, aliate în cadrul NATO, au de multă vreme diferende privind mai multe probleme, inclusiv frontierele maritime şi pretenţiile asupra platourilor continentale din Mediterana. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel