EXCLUSIV  Gramatica actualizată 2021. Profesoara Mariana Badea atenționează asupra capcanelor din limba română. Credeți că știe vreun copil să rezolve?!

Limba română și schimbarea gramaticii
Limba română și schimbarea gramaticii

Mariana Badea, profesoară de limba și literatura română, a vorbit, în exclusivitate pentru DC News, despre câteva dintre noutățile din gramatică.

Mariana Badea a spus că noile denumiri sunt dificile. Întrebată care este cea mai importantă noutate privind gramatica limbii române, profesoara a spus că nu se poate identifica neapărat „cea mai importantă noutate”, dar denumirea „posibilități combinatorii” ale unei părți morfologice, de pildă ale substantivului, înseamnă ce funcții sintactice poate îndeplini substantivul: subiect, nume predicativ, apoziție.

„Din punctul meu de vedere, sunt dificile noile denumiri.  Nu pot să identific „cea mai importantă noutate”, dar denumirea „posibilități combinatorii” ale unei părți morfologice, de pildă ale substantivului, înseamnă ce funcții sintactice poate îndeplini substantivul: subiect, nume predicativ, apoziție.


Se formulează cerința: Identifică substantivele și scrie ce posibilități combinatorii au în enunțul „Vecinul meu, George, este un elev serios.”. Copilul știe să identifice substantivele, dar apoi se întreabă care le sunt posibilitățile combinatorii, ce-or fi ele?


La fel este și formularea „Realizări ale părților de propoziție”, care înseamnă prin ce sunt exprimate acestea. De pildă, subiect realizat prin substantiv, gen, nr., caz.

O altă noutate este și calitatea de centru sau de adjunct a unei categorii morfologice. Dacă se formulează cerința: Alcătuiește un enunț asertiv, în care verbul „a învăța” să aibă calitate de centru al grupului verbal. Credeți că știe vreun copil să rezolve?! Eu nu cred.  Și exemplele sunt numeroase. Pot fi privite ca pe niște capcane...”, a spus Mariana Badea pentru DC News.

De asemenea, întrebată care este rostul schimbării gramaticii, cum ne ajută practic, profesoara ne-a zis: „Nu știu cum poate „ajuta practic”, dar este o modernizare a limbii române, schimbările - în cea mai mare parte - fiind logice, așa cum este și gramatica: logică”. 

Pentru a ușura munca elevilor, Mariana Badea a publicat cartea „Limba română. Gramatica pentru elevi”, la Editura Badea&Professional Consulting. Acolo găsiți explicate toate noțiunile care, la prima vedere, pot părea dificile.

În finalul cărții, există „EXTRAS DIN ORDINUL MINISTRULUI EDUCAȚIEI NAȚIONALE NR.3393/28.02.2017 - ANEXA NR.2 - PRIVIND APLICAREA NOILOR PROGRAME PENTRU ÎNVĂȚĂMÂNTUL GIMNAZIAL”, care se referă strict la gramatica limbii române.

Clitice anticipate și clitice reluate; calitatea de centru și calitatea de adjunct a claselor lexico-gramaticale, realizări ale părților de propoziție și posibilități combinatorii ale părților de vorbire, substantivele masive și arhigenul, cele cinci conjugări ale verbului, modul prezumtiv, desființarea diatezelor reflexivă și pasivă,  verbele interent reflexive, relația ternară a numelui predicativ, complementul prepozițional sunt câteva dintre noile terminologii și noțiuni. 

VEZI ȘI: Lecție din gramatica actualizată a limbii române cu profesoara Mariana Badea: Nu este greu, dar este ceva nou

Noua programă: Gramatica limbii române, schimbată fundamental. Profesoara Mariana Badea: Nu s-a discutat (aproape) deloc în presă, pentru că nu a interesat pe nimeni

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel