Aflați cum să verificați cu atenție o mașină second-hand pentru a evita riscurile și costurile ascunse.
Cumpărarea unei mașini second-hand poate fi o investiție inteligentă, dar implică și riscuri dacă nu sunteți bine informat. Un ghid realizat de Paul Anghel, președinte interimar la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor până astăzi, la preluarea conducerii de către Cristian Popescu Piedone, a prezentat cele mai eficiente sfaturi pentru un astfel de demers.
"Asigurați-vă că operatorul economic funcționează legal, deține/afișează informațiile necesare și obligatorii (numărul de înmatriculare în registrul .comerţului, alte registre publice și codul de înregistrare fiscal etc.). Consultați recenziile altor cumpărători, în cazul achiziționării online. Mai mult, inspectați atent mașina, atât la exterior, cât și la interior și verificați uzura butoanelor, volanului, anvelopelor, dar și a altor semne (rugină) care ar putea indica o rulare intensă", a explicat Paul Anghel.
"Comparați mai multe oferte pentru același model și an de fabricație, pentru a înțelege piața și a evita prețuri supraevaluate. Mereu consultați un mecanic de încredere pentru o inspecție profesională, înainte de achiziție. Totodată, asigurați-vă că seria de șasiu poansonată pe șasiul sau caroseria mașinii corespunde cu cea din documente. Orice neconcordanță poate indica o problemă legală", a avertizat acesta.
"Pe site-ul RAR (www.rarom.ro) puteți verifica istoricul mașinii și kilometrajul. Puteți solicita, contracost, un Certificat RAR Auto-Pass, care oferă date oficiale despre reparații și inspecții tehnice. Asigurați-vă că prețul este afișat în lei și conține toate taxele, întrebați dacă prețul include TVA și dacă există costuri ascunse. În plus, trebuie să aveți garanție conform legii. Pentru mașinile second-hand, garanția trebuie sa aibă o durată de minim 1 an de la data livrării bunului", susține Paul Anghel.
"Verificați dacă garanția acoperă întreaga mașină, nu doar anumite piese (motor, cutie de viteze etc.). Apoi, stabiliți cu vânzătorul procedura de urmat în situația care impune punerea în aplicare a garanției, inclusiv indicarea service-urilor autorizate RAR", a postat Paul Anghel pe pagina sa de Facebook.
Pe lângă toate aceste sfaturi a fost inclusă și o listă cu toate documentele necesare:
✓ Documente de provenienta in cazul importului (certificate de conformitate)
✓ Cartea de identitate a vehiculului
✓ Certificatul de înmatriculare
✓ Contractul de vânzare-cumpărare și/sau factura
✓ Certificat fiscal
✓ Certificatul de garanție
✓ Dovada efectuării inspecției tehnice periodice, în termenul de valabilitate (ITP).
Pentru mai mute detalii, Paul Anghel i-a invitat pe toți cei curioși să consulte Ghidul Practic pentru Achiziția Autovehiculelor.
Respectând aceste sfaturi, vă puteți proteja de eventuale capcane și puteți face o achiziție sigură și avantajoasă. Într-o piață unde riscurile sunt ridicate, o documentare atentă poate face diferența dintre o investiție reușită și o experiență costisitoare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News