Jerremy Franks, șeful misiunii FMI , a anunțat marți că atragerea fondurilor europene ar putea aduce în România 3-4 miliarde de euro, numai în acest an. Socoteala de la Washington nu se potrivește cu cea din București. Pe 4 februarie, eminența cenușie din Ministerul de Finanțe, secretarul de stat Gheorghe Gherghina, recunoștea în fața patronatelor că statul român nu mai poate încasa nimic, având peste 2 miliarde de euro nedecontate către Comisia Europeană. Cezar Corâci, președintele UGIR 1903, prezent la discuțiile cu premierul Boc pe tema fondurilor europene, ne-a declarat în exclusivitate cum au decurs ”ostilitățile”.
”Ca să crească atragerea de fonduri europene, Comisia a acceptat să avem o cofinanțare de doar 2 la sută, mă refer la ong-uri. Ca urmare, marile proiecte au fost depuse de primării, consilii județene sau organizații nonguvernamentale, nu de firme. Ei bine, s-a dovedit, practic, că ai nevoie să aduci de acasă sume între 20-30 la sută din valoarea proiectelor, adică sute de mii de euro, poate și un milion, ceea ce depășește capacitatea de finanțare proprie. Prefinanțarea pe care ar trebui s-o dea statul, din banii CE, este vorbă în vânt. Deci, se va produce un blocaj în ceea ce privește intrările efective de bani europeni în România. Dl. Gherghina a recunoscut de ce n-are bani statul să finanțeze proiectele. Avem de la CE o linie de finanțare de 17 miliarde de euro, dar din care nu ți se permite să ai nedecontate mai mult de 2 miliarde. Dl. Gherghina i-a spus premierului: știți că suntem în urmă cu decontările, am depășit 2 miliarde nedecontate, nu mai putem lua alți bani. Asta înseamnă, pe scurt, că Uniunea Europeană nu mai face plăți, fiindcă guvernul nu a depus documente care să ateste că banii s-au cheltuit corect. Noi, cei care am apelat la fondurile europene am cheltuit corect, am depus documentele și statul nu e capabil să le proceseze. Când l-a întrebat premierul a cui e vina, a spus ...mai nimic. A recunoscut că statul trebuie să-și facă treaba”.
Discuțiile cu premierul Boc au fost chiar mai tensionate decât explică dl. Corâci. Mediul de afaceri a reproșat Ministerului de Finanțe că practică un fel de deturnare de fonduri, nerestituind firmelor TVA-ul pe care l-a încasat deja de la Comisia Europeană. ” Nici nu trebuia să se încaseze TVA de la proiectele europene, dar MF a insistat și acum se vede de ce a făcut acest lucru: ca să jongleze luni de zile cu banii UE. Statul a încasat banii de la UE și face un fel de stopaj la sursă, nereturnând TVA către cei care fac plăți în cadrul acestor proiecte. La aceste reproșuri, dl. Gherghina nu a mai zis nimic”, mărturisește președintele UGIR 1903, Cezar Corâci.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu