Profesorul Gheorghe Mencinicopschi a vorbitla emisiunea ”Jungla Urbană” de la DCNews despre dependența de zahăr a creierului. Profesorul a vorbit și despre falsa impresie pe care o avem, conform căreia dispunem de o diversitate alimentară.
"Creierul, după ce a primit nutrienții, se relaxează, de aceea el este foarte dornic de zahăr. Se știe, dulciurile, glucoza, ultimul termen al zaharurior care este metabolizat, are un efect euforic asupra creierului. De aceea creează dependență. Este un lucru foarte cunoscut că excesul de carbohidrați stă la baza acumulării grăsimilor. Toți ajung să se întrebe cum 'mănânc zahăr și acumulez grăsimi' Asta face metabolismul nostru, poate să transforme zaharurile în grăsime, mai ales în situația în care în jungla noastră, nu mai facem mișcare. Mișcarea este esențială pentru funcționarea corectă a metabolismelor," a spus Gheorghe Mencinicopschi la "Jungla Urbană".
Pseudodiversitatea
Profesorul spune ca trăim cu falsa impresie că în zilele noastre beneficiem de o gamă largă de produse de alimentație. De fapt, toate au aceleași materii prime.
"Astăzi, în jungla noastră alimentară este o pseudodiversitate. Să ne gândim ca studiile de paleoalimentație au stabilit că omul din paleolitic avea vreo o sută și ceva de surse de origine vegetală și animală. Astăzi, dacă ne uităm, foarte multe provin din niște materii prime de bază, precum soia. Din soia se fac foarte multe produse proteice, grăsimi, furaje. Le mănâncă animalele, pe care apoi le mănâncă oamenii. Acesta este lanțul trofic. Apoi de bază este porumbul, din care se face sirop, zahăr care este foarte dulce, până la energie. Grâul este la baza gamei enorme de produse derivate din cerale. Sunt foarte restrânse materiile prime care generează aproape toată diversitatea alimentelor moderne," a mai spus Mencinicopschi.
Vezi răspunsul complet:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu