Germania va investiga rapoartele privind implicarea firmei germane de gips-carton Knauf în reconstrucția orașului Mariupol, ocupat de ruși

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Procuratura din orașul german Würzburg a demarat o investigație asupra companiei Knauf, un producător de materiale de construcții, în urma unei anchete publicate de rețeaua de televiziune ARD la începutul lunii aprilie.

Ancheta pretindea că materialele provenite din filialele rusești ale Knauf și de la o altă companie germană, WKB Systems, au fost folosite în reconstrucția orașului Mariupol, ocupat de ruși. La acea vreme, biroul de presă al companiei a declarat că nu are contracte pentru a furniza produsele sale direct consumatorilor și procesatorilor din Rusia, notează TheInsider.

Tobias Kostuch, purtător de cuvânt al procuraturii publice din Würzburg, a declarat agenției de știri de stat rusești RIA Novosti:

"Este important de menționat că suspiciunea inițială de comitere a unei infracțiuni necesară pentru a iniția o anchetă nu este prezentă în acest moment. Mai degrabă, servește pentru a clarifica dacă există într-adevăr o astfel de suspiciune inițială."


Kostuch nu a precizat dacă aceeași anchetă se desfășoară și în cazul WKB Systems.

Un raport al Merkur, citând un comunicat de presă al companiei, a confirmat că Knauf, cunoscută pentru produse precum gips-carton, plăci de gips, tencuieli și izolații, intenționează acum să se retragă din afacerile sale din Rusia, transferând subsidiarele sale din țară la conducerea locală.

"Dorința companiei [este] de a transfera întreaga afacere din Rusia, inclusiv extracția de materii prime, producția și vânzările, la conducerea locală pentru a-și păstra în viitor locurile de muncă ale celor peste 4.000 de angajați," se arată în comunicatul de presă.

Tranzacția necesită aprobarea autorităților rusești.

În noiembrie 2023, Ucraina a desemnat Knauf drept "sponsor internațional al războiului". Agenția Națională pentru Prevenirea Corupției din Ucraina (NACP) a pretins că producătorul de materiale de construcții a plătit aproximativ 117 milioane de dolari în bugetul rusesc doar în 2022. Agenția a remarcat că firma era "cel mai mare investitor german în industria rusă a construcțiilor" și a "ajutat activ armata rusă să-și mobilizeze angajații."

Legăturile Knauf cu autoritățile rusești se întind și mai mult în trecut.

Nikolaus Knauf, fiul fondatorului și un acționar majoritar în companie, a primit Ordinul Prieteniei din partea președintelui rus Vladimir Putin în 2006 pentru contribuția sa la dezvoltarea relațiilor dintre Rusia și Germania.

Rusia l-a numit consul onorific în Nuremberg în 1999 - un rol pe care Knauf l-a abandonat în martie 2022, în urma unor proteste locale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel