Germania, cu un pas mai aproape de raționalizarea gazelor. Habek: Situația este gravă și va veni iarna

FOTO PIXABAY
FOTO PIXABAY

Germania a activat a doua fază a planului său de urgență în trei etape pentru aprovizionarea cu gaze naturale, spunând că țara se confruntă cu o ”criză” și avertizând că obiectivele de stocare pentru iarnă sunt în pericol din cauza scăderii livrărilor din Rusia.

Mișcarea aduce țara mai aproape de măsurile de raționalizare, în urma unei scăderi de 60% a livrărilor de la Moscova prin conducta Nord Stream 1 scrie Euronews.

Guvernul a spus că decizia de a ridica nivelul vine în urma reducerilor la livrările rusești efectuate începând cu 14 iunie și a prețului ridicat de pe piață al gazului. 

Ministerul Economiei spune că noile măsuri permit o dependență sporită de centralele pe cărbune, precum și un sistem de licitații pentru a încuraja industria să consume mai puțin.

În teorie, ar permite utilităților să transfere costurile crescânde către clienți pentru a reduce cererea, dar ministerul a oprit demersul înainte de a declanșa această clauză.

Se spune că, în timp ce instalațiile de stocare a gazelor sunt în prezent umplute la 58% din capacitate - mai mare decât la această perioadă a anului trecut - obiectivul de a atinge 90% până în decembrie nu va fi atins fără măsuri suplimentare.

Robert Habeck: Situația este gravă și va veni iarna

”Reducerea aprovizionării cu gaze este un atac economic asupra noastră al (președintele rus Vladimir) Putin”, a spus el. ”Ne vom apăra împotriva acestui lucru. Dar țara noastră va trebui să meargă pe un drum pietros acum.” a adpugat Habeck. 

”Chiar dacă nu simțim încă: suntem într-o criză a gazelor”, a continuat Robert Habeck. 

Guvernul a declarat că a informat în prealabil partenerii europeni despre această mișcare.

Grupul rus Gazprom a anunțat scăderea cu 60% a livrărilor de gaz către Germania prin Nord Stream pe motivul unei probleme tehnice, dând vina pe o întârziere a returnării echipamentelor deservite din cauza sancțiunilor occidentale. 

Dar guvernul german spune că este o „decizie politică”, menită să influențeze luptele dintre Moscova și țările occidentale cu privire la războiul din Ucraina.

Această reducere a aprovizionării a avut un impact puternic asupra mai multor țări europene, în special în Germania, Italia și Franța. Duminica trecută, Germania a anunțat decizia de a folosi mai mult cărbune pentru a economisi gaz, care a reprezentat 15% din energia electrică produsă în 2021.

Citește  și...

Criza din energie, departe de final. Vorbim de inovare, dar nici măcar nu ne uităm la ea, spune Laurian Lungu

Preţul energiei va rămâne ridicat câţiva ani de acum înainte, apoi va urma un trend descrescător, în urma investiţiilor care se vor face, a afirmat, miercuri, macroeconomistul Laurian Lungu, în cadrul evenimentului "Politici Europene şi Business în Noua Economie", organizat de EM360 şi România Durabilă.

"Imaginea pe care o au unii birocraţi despre unde ar trebui să se îndrepte economia contrastează cu realitatea. În Europa au apărut acum aspecte legate de costul de viaţă, care au mai fost prin anii 70-80, şi aceste tipuri de constrângeri care vor forţa aplicarea unor politici în anii care vor urma. Practic creşterea costului de viaţă este un şoc foarte mare, fie că vorbim de creşterea preţurilor la alimente sau energie", a spus Lungu.

UE a tratat acest tip de şoc ca fiind temporar, susţine el.

"Probabil vom vedea în câţiva ani că preţurile la energie vor scădea, în urma investiţiilor care se vor face, dar cel puţin o perioadă mare, vorbim de câţiva ani, preţurile vor fi ridicate, ceea ce va afecta costul de viaţă", a completat specialistul în macroeconomie.

Angajații cer salarii mai mari

Pe de altă parte, oamenii, în această situaţie, vor salarii mai mari şi de aici această spirală, care va genera un boom inflaţionist, scrie Agerpres. 

"Vedem ţări, precum Germania, care şi-au reactivat producţia de energie pe cărbune. Noi mergem acum din inerţie, dar avem nevoie de un leadership puternic care să înţeleagă constrângerile pe termen scurt şi pe termen lung", a mai spus el.

La rândul său, Gabriel Vlăduţ, vicepreşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România, a afirmat în cadrul aceluiaşi eveniment că, din păcate, ţara noastră rămâne la coada celor mai multe clasamente europene. Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel