Gazprom: China este de acord să plătească gazul rusesc în ruble și yuani

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Rusia face eforturi pentru a reduce dependența de dolarul american și pentru a stimula relațiile economice cu China pe fondul sancțiunilor occidentale.

Gigantul energetic al Rusiei, Gazprom spune că a semnat un acord cu China pentru a începe plățile pentru livrările de gaz către China în yuani și ruble în loc de dolari americani, în semn de încălzire a relațiilor dintre Beijing și Moscova, care se află sub sancțiuni occidentale, relatează publicația Al Jazeera.

”Noul mecanism de plată este o soluție reciproc avantajoasă, în timp util, fiabilă și practică”, a declarat directorul general al Gazprom, Alexei Miller, într-o declarație după o întâlnire prin videoconferință cu șeful grupului petrolier din China CNPC, Dai Houliang.

Miller a adăugat că va ”simplifica calculele” și ”va deveni un exemplu excelent pentru alte companii”.

Miller și-a informat omologul său chinez despre ”starea lucrărilor la proiectul de aprovizionare cu gaz prin ruta de est” – gazoductul ”Power of Siberia” care leagă rețelele de gaz rusești și chineze, se arată în comunicatul Gazprom.

Schimbarea face parte dintr-un impuls de reducere a dependenței Rusiei de dolarul american, euro și alte valute puternice, care a fost accelerată de sancțiunile occidentale ca răspuns la războiul din Ucraina.

Recent, Rusia a lucrat la construirea de legături economice mai strânse cu China și alte țări non-occidentale.

La începutul acestui an, președintele rus Vladimir Putin a forțat clienții europeni să deschidă conturi bancare în ruble la Gazprombank și să plătească în moneda rusă dacă doresc să primească în continuare gaz rusesc. Livrările au fost întrerupte pentru unele companii și țări care au refuzat termenii acordului, provocând creșterea prețurilor la energie.

Kremlinul a spus că livrările rusești de gaz către Europa nu vor relua până când sancțiunile occidentale împotriva Moscovei nu vor fi ridicate.

Rusia a semnat o prelungire de referință cu 37,5 miliarde de dolari a acordului său de a furniza gaz Chinei în ajunul invaziei.

A început să pompeze gaz în China prin conducta de gaz Power of Siberia de 3.000 km (1.865 mile) la sfârșitul anului 2019. Putin a salutat mișcarea ca fiind un ”eveniment cu adevărat istoric, nu numai pentru piața globală a energiei, ci mai ales pentru noi, pentru Rusia și China”.

Citește și:

Putin: Occidentul este pe cale de a eşua, viitorul este în Asia

SUA şi aliaţii lor au impus Rusiei cele mai severe sancţiuni din istoria modernă pentru ceea ce Putin prezintă drept o 'operaţiune militară specială' în Ucraina, răspuns care - potrivit Kremlinului - echivalează cu o declaraţie de război. Adresându-se Forumului Economic Estic de la Vladivostok, în Extremul Orient, Putin a declarat că sancţiunile împotriva Rusiei au înlocuit pandemia de COVID-19 ca principală ameninţare pentru economia mondială.

'Vorbesc despre febra sancţiunilor occidentale, cu tentativa sa impertinentă şi agresivă de a impune modele de comportament altor ţări, de a le priva de suveranitatea lor şi de a le subordona voinţei lor', a declarat Putin.

Potrivit preşedintelui rus, Occidentul încearcă să-şi impună lumii voinţa, dar că puterea sa este în declin, fiindcă originea creşterii mondiale se află acum în Asia. 'Schimbări ireversibile şi chiar tectonice au avut loc în relaţiile internaţionale', a declarat Putin.

'Rolul ţărilor şi regiunilor dinamice şi promiţătoare, în principal regiunea Asia-Pacific, a crescut considerabil', a adăugat el.

Rusia nu poate fi izolată, a susţinut totodată preşedintele rus, subliniind că Moscova va sfida încercările Occidentului de a scoate ţara de pe scena globală. Putin a declarat că Rusia vede mai multe oportunităţi de intrare pe pieţele din Orientul Mijlociu şi Iran, în urma impunerii de către Occident a unor sancţiuni severe ca răspuns la campania militară a Rusiei în Ucraina.

Referitor la impactul acestor sancţiuni asupra ţării sale, Vladimir Putin a spus că economia rusă se confruntă cu ceea ce el a numit drept agresiune financiară şi tehnologică din partea Occidentului, deşi a recunoscut că unele sectoare industriale şi regiuni întâmpină dificultăţi.

Putin a insistat că sancţiunile occidentale care îi vizează ţara reprezintă un pericol pentru întreaga lume şi şi-au demonstrat lipsa de viziune, în timp ce lume se îndreaptă spre Asia.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel