Miniștrii de externe din G7 au ajuns la un acord cu privire la o declarație comună menită să arate unitatea, care susține integritatea teritorială a Ucrainei și au avertizat Rusia să urmeze Kievul în acceptarea încetării focului sau se va confrunta cu posibile sancțiuni suplimentare.
Întâlnirea a urmat unei perioade de tensiuni între aliații americani și președintele Donald Trump din cauza schimbărilor sale asupra comerțului occidental, securității și politicii legate de Ucraina, scrie Reuters.
Oficialii G7 s-au temut că nu vor putea ajunge la un acord asupra unui document atotcuprinzător care să abordeze probleme geopolitice din întreaga lume, diviziuni despre care au spus că ar fi putut favoriza atât Rusia, cât și China.
„Cred că suntem pe cale să avem o declarație puternică. Sunt încrezător că se poate întâmpla”, a declarat ministrul canadian de externe Melanie Joly reporterilor cu câteva minute înainte ca miniștrii să aprobe un text final.
„Când vine vorba de probleme diferite, Ucraina și Orientul Mijlociu, am avut sesiuni în care s-au vorbit despre acestea, subiecte diferite, iar obiectivul a fost să menținem unitatea puternică a G7”, a adăugat ea.
Grupul celor Șapte miniștri din Marea Britanie, Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia și Statele Unite, împreună cu Uniunea Europeană, s-au reunit în îndepărtatul oraș turistic La Malbaie, pe dealurile Quebecului.
În proiectul final, aceștia „și-au reafirmat sprijinul neclintit pentru Ucraina în apărarea integrității teritoriale și a dreptului la existență, precum și a libertății, suveranității și independenței sale”.
Un text anterior care făcea referire la necesitatea garanțiilor de securitate pentru a asigura un armistițiu a fost înlocuit cu „asigurări”, însă aceștia au avertizat Moscova să urmeze exemplul Kievului în acceptarea unei încetări a focului sau să se confrunte cu sancțiuni suplimentare, inclusiv plafoane pentru prețul petrolului.
Membrii G7 au cerut Rusiei să răspundă prin acceptarea unei încetări a focului în condiții egale și implementarea completă a acesteia.
„Au subliniat că orice încetare a focului trebuie respectată și au evidențiat necesitatea unor măsuri de securitate solide și credibile pentru a asigura că Ucraina poate descuraja și se poate apăra împotriva oricăror acte de agresiune reînnoite, au declarat aceștia, făcând referire la integritatea teritorială a Ucrainei.”, au spus ei într-o referire la integritatea teritorială a Ucrainei.
Washingtonul a încercat să impună linii roșii în limbajul din jurul Ucrainei pentru a nu dăuna discuțiilor sale cu Rusia și s-a opus unei declarații separate privind limitarea așa-numitei flote din umbră a Rusiei, o rețea de transport maritim care ocolește sancțiunile.
Au existat dispute cu privire la comunicare în legătură cu Gaza și Orientul Mijlociu, în special noțiunea de soluție cu două state pentru conflictul israeliano-palestinian, lucru la care SUA se opunea.
Proiectul final nu a menționat o soluție cu două state, renunțând la limbajul care îi subliniase importanța în proiectele anterioare ale textului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News