Furtună geomagnetică în această noapte. Șanse mari de aurore boreale, inclusiv în România

Furtună geomagnetică în această noapte. Șanse mari de aurore boreale, inclusiv în România   /   Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Furtună geomagnetică în această noapte. Șanse mari de aurore boreale, inclusiv în România / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay

Sursele oficiale avertizează că o furtună geomagnetică este iminentă, iar Pământul poate fi lovit chiar astăzi.

Administrația Națională Oceanică și Atmosferică a SUA (NOAA) și British Met Office au emis ambele predicții pentru o furtună geomagnetică care ar fi rezultatul mai multor ejectări de masă coronală solară (CME), și vânturi solare dezlănțuite dintr-o "gaură" care a apărut în coroana Soarelui.

Deși ar putea exista până la patru CME care ar putea afecta Pământul, nu trebuie să vă îngrijorați. Furtuna va ajunge la un nivel G2 - relativ ușoară pe scara furtunii solare pe cinci niveluri, pe care G5 este cel mai puternic.

La latitudini mari, furtuna G2 prezisă poate provoca fluctuații ale rețelei electrice; orientarea satelitară poate fi afectată, iar propagarea undelor radio de înaltă frecvență se poate estompa.

Potă apărea aurore boreale la latitudini joase

Totuși, s-ar putea să ne bucurăm și de un fenomen spectaculos:

„Aurora boreală poate fi văzută la latitudini joase și poate apărea în New York, Wisconsin și până la statul Washington”, a scris NOAA în alerta sa. Aceste regiuni din SUA se află la latitudini similare cu cele din România.

Furtunile solare fac parte din vremea spațială destul de normală și, în următorii câțiva ani, ne putem aștepta probabil să vedem mai multe. Ele apar atunci când Soarele devine puțin agitat, sub formă de CME și vânturi solare, provocând perturbări ale câmpului magnetic și ale atmosferei superioare a Pământului.

Coroana Soarelui - regiunea cea mai exterioară a atmosferei sale - erupe, expulzând plasma și câmpurile magnetice în spațiu. Dacă CME este orientat spre Pământ, coliziunea ejectărilor solare cu câmpul magnetic al Pământului poate provoca o furtună geomagnetică, cunoscută și sub numele de furtună solară.

Vânturile solare ies din „găurile” din coroana Soarelui. Acestea sunt regiuni mai reci și mai puțin dense de plasmă în atmosfera Soarelui, cu câmpuri magnetice mai deschise. Aceste regiuni deschise permit vânturilor solare să scape mai ușor, suflând radiații electromagnetice în spațiu la viteze mari. Dacă gaura este orientată spre Pământ, acele vânturi pot sufla chiar spre noi, ridicându-se din nou în magnetosferă.

Soarele a intrat într-un nou ciclu

"Există patru CME care pot afecta Pământul", a explicat British Met Office pe site-ul său.

„Trei dintre acestea ar putea să ajungă separat sau ca un singur fenomen combinat în 27 septembrie, iar un altul poate afecta Pământul mai târziu, pe 27 sau pe 28 septembrie", mai precizează British Met Office.

Orice particule încărcate care se ciocnesc cu câmpul magnetic al Pământului sunt trimise șuierând de-a lungul liniilor câmpului magnetic către poli, unde afectează atmosfera superioară a Pământului și se ciocnesc cu moleculele atmosferice. Ionizarea rezultată a acestor molecule generează uimitoarele lumini pe care le cunoaștem sub denumirea de aurore boreale sau aurore australe.

Conform prognozei aurorei Space Weather, avem un nivel de Kp 6 pe indicele Kp de zece puncte al activității geomagnetice. Aceasta înseamnă o puternică posibilitate de auroră strălucitoare și dinamică, cu probabilitatea de coroane aurorale, scrie ScienceAlert.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel