Fumul incendiilor din Cehia intoxică țara. Oamenii sunt sfătuiți să închidă geamurile și să stea în casă

Sursă foto: Twitter (@KIDataApp)
Sursă foto: Twitter (@KIDataApp)

Fumul rezultat din incendiile masive din Cehia a acaparat întreaga țară.

Oamenii din multe zone ale Republicii Cehe au fost sfătuiți de către pompieri să țină ferestrele închise în timp ce salvatorii luptă cu un mare incendiu de pădure. Părți din parcul național Bohemian Switzerland, care se află la granița cu Germania, ard de duminică.

Pe fondul temperaturilor record și a condițiilor de secetă, vânturile puternice au dus fumul plutind în toată țara. Casele din zonă au fost distruse, iar mirosul de fum a ajuns până în capitala Praga, la 100 km spre sud. De asemenea, a fost depistat fum în zona Pardubice, la 180 km spre sud-est. Sute de pompieri cehi au fost dislocați în timp ce incendiul a distrus zone de pădure și case din satul Mezna. Incendiul amenința și satul din apropiere, Hrensko, aproape de granița cu Germania, iar zeci de oameni au fost nevoiți să-și părăsească casele.

Oamenii și-au părăsit casele

Trei echipe germane venite în ajutor au acționat spre partea germană a graniței, când incendiul a început să se extindă. Turiștii au fost îndemnați să evite zona, deoarece alarma a fost trasă în jurul Bad Schandau, în parcul național Saxon Switzerland. Serviciul de pompieri a fost inundat de apeluri cu privire la deriva de fum și au făcut apel către cehi să nu-i contacteze decât dacă au văzut flăcări. Neatenția umană a fost învinuită pentru incendiu, relatează Rob Cameron de la BBC Praga.

Elicoptere cehe au putut fi văzute umplând găleți din râul Elba înainte de a se îndrepta către incendiu. Pompierii din Slovacia, Polonia și Italia, precum și Germania au răspuns solicitărilor de ajutor în cadrul mecanismului de protecție civilă al UE. Deși nu s-au raportat răniți în urma incendiului, sute de oameni au fugit din casele lor duminică. Premierul Petr Fiala a vizitat marți locul incendiului.

Parcul național Elveția Boemă este o atracție turistică populară, iar arcul său de gresie format natural - cel mai mare din Europa - a apărut într-o serie de filme, inclusiv Cronicile din Narnia.

CITEȘTE ȘI - Sute de turiști de pe o insulă grecească, evacuați din cauza incendiilor

Incendii Spania 2022: Un german, prins dând foc vegetației din Mallorca

Suspectul german este acuzat că a făcut focul în şapte locuri sâmbătă şi duminică, inclusiv lângă pădurile din apropiere de Calvia, la vest de oraşul Palma de Mallorca, potrivit Agerpres.

Aceste focuri sunt cu atât mai periculoase cu cât ele implică un risc foarte mare de a provoca incendii de pădure din cauza secetei prelungite.

Pompierii spanioli au reuşit să stingă toate cele şapte focuri la scurt timp după declanşarea lor.

Poliţia nu a oferit detalii despre identitatea suspectului german. Acesta a fost arestat după ce sâmbătă au fost semnalate mai multe incendii care au distrus terenuri de tufiş, duminică fiind observate noi incendii în aceeaşi zonă.

Dată fiind concentrarea teritorială acestor incendii, poliţia a iniţiat o operaţiune de supraveghere, în timp ce un pădurar a observat o maşină îndepărtându-se în viteză de acea zonă. Suspectul a fost reţinut apoi la un filtru rutier. Citește mai multe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel