Uniunea Europeană trebuie să se concentreze pe un nou pachet de sancțiuni pentru a sufoca economia Rusiei și a-l forța pe președintele Vladimir Putin să pună capăt războiului din Ucraina, a declarat miercuri ministrul de externe al Franței.
Vorbind după ce UE a adoptat al 17-lea pachet de sancțiuni, Jean-Noël Barrot a spus că impactul sancțiunilor a fost insuficient până acum și că blocul trebuie să colaboreze cu Statele Unite, unde Congresul a pregătit măsuri drastice în cazul în care președintele american Donald Trump ar decide să exercite presiuni asupra Moscovei, scrie Reuters.
„Adoptăm astăzi al 17-lea pachet de sancțiuni,” a declarat Barrot pentru postul de știri BFM TV.
„Va trebui să mergem mai departe, deoarece sancțiunile de până acum nu l-au descurajat pe Vladimir Putin să-și continue războiul de agresiune. Așadar, trebuie să ne pregătim pentru extinderea unor sancțiuni devastatoare care ar putea sufoca odată pentru totdeauna economia Rusiei”, a mai zis el.
Acest al 17-lea pachet vizează sancționarea a aproximativ 200 de petroliere din „flota fantomă”. Două țări trebuie încă să consulte parlamentele proprii în legătură cu detaliile, însă pachetul este așteptat să fie adoptat săptămâna viitoare de miniștrii de externe ai blocului, potrivit unor surse diplomatice.
Înăsprirea sancțiunilor vine în contextul în care Moscova și Kievul ar putea purta, joi, primele discuții de pace la Istanbul de la începutul invaziei la scară largă a Ucrainei de către Rusia, în februarie 2022.
Pe lângă sancționarea navelor, pachetul include noi restricții asupra a 30 de companii implicate în comerțul cu produse cu dublă utilizare, iar 75 de persoane și entități vor fi incluse pe lista sancțiunilor pentru legăturile lor cu complexul militar-industrial al Rusiei.
Țările UE au mai convenit extinderea cadrului legal al regimului de sancțiuni pentru a acoperi amenințările hibride ale Rusiei. Una dintre noile măsuri va permite UE să sancționeze flotele care distrug cabluri submarine și alte infrastructuri fizice. Alte 20 de entități și persoane au fost adăugate pe această listă.
Unii lideri europeni au amenințat cu impunerea de noi sancțiuni Rusiei dacă Putin nu acceptă o încetare a focului în Ucraina, dar aceștia s-ar confrunta cu obstacole politice semnificative și ar avea nevoie de sprijinul SUA pentru a reuși, au declarat oficiali și diplomați.
Barrot, care va fi în Turcia joi pentru o reuniune a miniștrilor de externe ai NATO, a declarat că va purta discuții cu senatorul american Lindsey Graham despre un proiect de lege privind sancțiunile americane la care acesta lucrează.
Proiectul de lege ar impune tarife vamale de 500% țărilor care importă petrol din Rusia, a precizat Barrot.
„Rusia a găsit modalități de a ocoli blocajul impus de Europa și Statele Unite, așa că închiderea robinetului ar strânge Rusia de gât”, a spus el.
Diplomații au afirmat că discuțiile privind un nou pachet de sancțiuni UE vor dura câteva săptămâni și vor viza sectoarele bancar, financiar și energetic, dar ar întâmpina dificultăți în a obține unanimitatea necesară din partea celor 27 de membri ai blocului.
În cadrul unui mecanism privind drepturile omului, UE a convenit miercuri să impună sancțiuni împotriva judecătorilor și procurorilor implicați în procesele împotriva lui Vladimir Kara-Murza, precum și împotriva lui Alexei Navalnîi, care a murit într-o colonie penală arctică în februarie anul trecut.
Țările au mai convenit și o interdicție de export asupra unor substanțe chimice folosite în producția de rachete, au declarat sursele diplomatice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu