Francezii spun nu maxiconductei de gaz anti-Putin dintre Spania și Germania

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Berlinul solicită construirea MidCat, care ar permite Madridului să furnizeze gaz direct companiilor germane și să reducă dependența de Rusia.

În ciuda apelurilor Guvernului francez de a reacționa cu ”solidaritate europeană și sobrietate energetică” la oprirea gazelor provenite din Rusia, Parisul continuă să se opună proiectului de gazoduct care - prin conectarea peninsula Iberică cu Europa centrală - ar putea salva Germania.

Problema conductei MidCat, așa cum se numește vechiul proiect care a revenit recent în vogă, nu a apărut de fapt la finalul Consiliului de Apărare al Guvernului francez prezidat de șeful statului Emmanuel Macron. 

La finalul întâlnirii, Agnes Pannier-Runacher, ministrul Tranziției Energetice, a declarat că Franța ar putea ”evita măsurile obligatorii” datorită ”solidarității europene”.

”Dacă situația devine gravă, am activat toate pârghiile de care dispunem pentru a ne pregăti pentru iarnă”, a adăugat ministrul într-o notă. Declarația Guvernului de la Paris include și o frază criptică: ”Consiliul a examinat mai mult în în relații deosebite cu Germania și Spania ”cu care” avem schimburi importante de gaze și electricitate ”și” am ajuns la concluzia că această solidaritate reciprocă ar trebui consolidată până în această iarnă”, relatează Europa Today.

În declarațiile Guvernului francez, însă, nu există nicio referire la gazoductul MidCat care, conform planurilor inițiale, trebuia să transporte gaze din Portugalia și Spania în Germania prin Franța.

Lansat în 2013, planul a atras imediat criticile grupurilor ecologiste înainte de a fi abandonat în 2019. În ultimele săptămâni, după prima oprire parțială și apoi totală a livrărilor de metan din Rusia către Germania prin gazoductul Nord Stream, Guvernul de la Berlin a făcut apel din nou să se demareze lucrările la maxiconducta de gaz dorită atât de iberici, care ar putea astfel vinde energie direct companiilor germane, cât și de Germania, care ar garanta astfel un nou canal sigur de alimentare cu energie. 

Până acum, Elysée a preferat să tacă mai degrabă decât să-și exprime opoziția, dar surse din executivul francez au ”descurajat” impulsul pentru proiect neagând că noul gazoduct ar putea fi construit în câteva luni și argumentând că, într-adevăr, ar dura ani până să-l vadă în funcțiune.

Thierry Bros, profesor la Science Po din Paris, a spus recent că de acest proiect ar beneficia în principal Germania și că nu există niciun motiv ca francezii și spaniolii să plătească pentru implementarea lui.

Fără problema costurilor, alți observatori au subliniat că, odată cu noua conductă, Berlinul ar fi principalul ”câștigător”, în timp ce Franța nu are niciun interes să o construiască sau să o treacă prin teritoriul său, fiind o țară producătoare de energie nucleară.

Citește și:

Spania face presiuni pentru a deveni centrul energetic al Europei

Criza energetică prin care trece UE se anunţă a fi tema principală a discuţiilor preconizate pentru marţi la Castelul Meseberg (la nord de Berlin) dintre cancelarul german Olaf Scholz şi premierul spaniol Pedro Sanchez, care speră ca sprijinul Germaniei să permită învingerea reticenţei Franţei privind construirea acestei infrastructuri.

Proiectul de gazoduct se numeşte Midcat - abreviere de la Midi (sudul Franţei) şi de la Catalonia (nord-estul Spaniei), cele două regiuni pe care le-ar conecta - şi ar permite Spaniei, dar şi Portugaliei, să transporte gaze, venind sub formă de GNL din SUA sau Qatar, spre Europa Centrală prin Franţa.

Lansat în 2013, acest proiect a fost abandonat în 2019 de Paris şi Madrid din cauza impactului său asupra mediului şi a interesului economic scăzut. Dar războiul din Ucraina şi ameninţările Rusiei de a opri livrările de gaze către UE au readus proiectul în atenţie. Problema pentru Madrid este lipsa de interes în continuare a Parisului pentru proiect.

În faţa acestei situaţii, premierul spaniol s-a declarat pregătit să înlocuiască Franţa cu Italia printr-un gazoduct submarin. 'Dacă planul A eşuează, va trebui să căutăm un plan B. Iar un plan B' constă într-o 'interconexiune energetică între peninsula iberică şi Italia' care să lege Barcelona de Livorno, a declarat el miercuri.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel