FPAM, plângere penală împotriva STEMEI din Odorheiu Secuiesc: Incită la săvârşirea de cruzimi asupra animalelor

Foto: Comunicat de presa FPAM
Foto: Comunicat de presa FPAM

FPAM face plângere penală împotriva stemei municipiului Odorheiu Secuiesc.

"Federaţia pentru Protecţia Animalelor şi Mediului (FPAM), înţelegem sā înaintam prezenta SESIZARE A ORGANELOR DE URMÂRIRE PENALĂ 

În legătură cu folosirea, dar şi iniţierea proiectului şi realizarea stemei municipiului Odorheiu Secuiesc, judeţul  Harghita, precum şi în ceea ce priveşte condiţiile adoptării Hotărârii de Guvern privind aprobarea stemei  municipiului Odorheiu Secuiesc, judeţul Harghita, care cuprinde elemente grafice ce incită la săvârşirea de cruzimi asupra animalelor, fiind o formă manifestă de instigare la săvârşirea de infracţiuni (art.368 C.Penal). 

EXPUNEREA FAPTELOR 

Reprezentarea graficā a stemei municipiului Odorheiu Secuiesc cuprinde elemente manifeste susceptibile a  instiga la săvârşirea infracţiunilor de cruzime asupra animalelor şi braconaj, precum şi de natură a fi percepută  ca referindu-se la o „tradiție” de ucidere a acestei specii protejate la nivel european (dar şi a animalelor, în  general) inducând sau, după caz, potenţând un sentiment de aversiune (sau cel puţin lipsă de respect,  compasiune) faţă de această specie (şi nu numai). 

Aceasta, în condiţiile în care autorităţile au obligaţia nu doar de a proteja aceste specii (şi animalele, în general),  dar şi de a încuraja un anumit comportament şi chiar crearea unei culturi bazată pe respectul dintre om şi  animal. 

Concret: 

Din simpla observare („simpla vedere”) a stemei, șochează elementul grafic reprezentat de „un braț de carnație,  armat cu argint, îndoit în cot, care ține în bară o spadă cu mânerul și garda de aur, iar lama de argint care străpunge un cap de urs brun cu ochii închiși, de culoare natural ”. 

Mesajul ce poate fi perceput de orice persoană (ne raportăm la „tiparul abstract” al omului mediu, cu o bază culturală şi experiență suficientă) este unul clar: „un urs ucis„ .Există elementele concrete ce permit  reprezentarea cognitivă a mesajului clar cā „uciderea este permisă” , fapt considerat chiar „o mândrie locală”;  altfel spus, un îndemn explicit (lipsit de orice echivoc) la adoptarea unui astfel de comportament criminogen. 

Aşadar, observăm reprezentarea în corelaţie a următoarelor:  

- spada – care, în concepţia comună, este percepută ca instrument de luptă menit sā producă uciderea  adversarului, 

- capul de urs mort,  

- spada care străpunge capul 

elementele tipice pentru a transmite mesajul „uciderea unui urs”, mesaj care, în contextul dat, – stema unei  localităţi -, după cum menţionam mai sus, reprezintă un îndemn la violenţă faţă de animale, în general, şi față de  aceasta specie, în special. 

Sā ne gândim la copii!

Sā ne gândim la copii! Ce înţeleg ei din aceste simboluri îngrozitoare, din această sabie care străpunge un cap  de urs şi o inima? Sensibilitatea lor suferă o traumă puternică, un îndemn subliminal la omor. 

Argumentul formal trecut în descrierea heraldică, şi anume cā „brațul armat, capul de urs i sabia amintesc de  vitejia i dârzenia locuitorilor din zonă”, este fie cu rea credinţă prezentat (pentru a camufla o realitate evidentă  – mesajul transmis), fie suferă de o vădită fractură logică, cât timp, un cap de urs înfipt într-o sabie nu poate  semnifica decât uciderea ursului de sabie, şi nu valori distincte (fără legatură). 

Alta era situaţia dacă elementele grafice erau distincte şi neconjugate (capul în sabie). 

O astfel de faptă întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii prevazută de art. 368 C.Penal (Instigarea public ) alin. (1), ce stipulează: “ Fapta de a îndemna publicul, verbal, în scris sau prin orice alte mijloace, să săvârșească infracțiuni se pedepse te cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă, fără a se putea depăși pedeapsa prevăzută de lege pentru infracțiunea la săvârșirea căreia s-a instigat”", se arată într-un comunicat de presă remis DC NEWS.

Relativ la caracterul ilegal şi infracţional al uciderii unui urs (şi a unui animal, în general) ne raportăm, în esenţă, la următoarele norme juridice internaţionale, europene şi naţionale: 

Mai multe detalii în DOCUMENT

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel