Avocații împotriva alegerii judecătorului Claise: "Închis într-o celulă cu lumina aprinsă nici noaptea. Nici măcar nu te puteai spăla". Închisoare confirmată pentru politica greacă.
”Aceasta este tortură, acesta este Evul Mediu”. Acuzațiile dure la adresa justiției belgiene au venit de la avocații Evei Kaili, europarlamentar și fost vicepreședinte al Parlamentului European aflată în închisoare din 9 decembrie, în cadrul anchetei din Qatargate.
Kaili, în vârstă de 44 de ani, potrivit avocatului său Michalis Dimitrakopoulos, ”de miercuri 11 până vineri, 13 ianuarie, a fost plasată în izolare din ordinul judecătorului de instrucție, Michel Claise”. O decizie care, a spus avocatul, a fost începutul unui coșmar pentru clienta sa.
"Timp de șaisprezece ore a fost închisă într-o celulă de poliție, în afara închisorii și în frig. I s-a refuzat o a doua pătură", a spus avocatul. "Lumina era aprinsă tot timpul și nu putea să doarmă. Aceasta este tortură", a adăugat el înainte de a dezvălui un detaliu șocant, potrivit Europa Today.
Kaili, în orele petrecute în izolare, ”a avut ciclu menstrual cu pierderi abundente de sânge și nu a putut să se spele”. Ea "este acuzată, dar există întotdeauna prezumția de nevinovăție. Suntem în Europa, aceste fapte încalcă Convenția Europeană a Drepturilor Omului. Acesta este Evul Mediu".
Noile acuzații despre condițiile de închisoare ale fostului vicepreședinte al Parlamentului European se adaugă la ceea ce se știa deja despre relația cu fiica sa în vârstă de 23 de luni.
Kaili a văzut-o doar de două ori în șase săptămâni, ultima oară la începutul lunii ianuarie. Tocmai cu această ocazie, unele ziare au publicat imaginile fetiței la intrarea în închisoarea Haren, la periferia Bruxelles-ului.
Cuvintele avocatului Dimitrakopoulos, sosite la finalul audierii pentru a valida încarcerarea lui Kaili, au fost urmate de cele ale lui André Risopoulos, celălalt avocat al europarlamentarului.
Potrivit acestuia din urmă, izolarea lui Kaili, ”o procedură extrem de rară care se folosește pentru infracțiuni de natură mafiotă în care este cu adevărat necesară întreruperea contactului cu alte persoane”, ar fi fost decisă de judecătorul Claise, ”pentru că în aceleași momente, se negocia acordul de recunoaștere a vinovăției al lui Antonio Panzeri”.
Antonio Panzeri, fost europarlamentar italian, arestat și el în cadrul anchetei Qatargate, a semnat un ”memorandum” de colaborare cu magistrații belgieni în baza căruia a primit o reducere a pedepsei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu