Fostul secretar general al NATO este investigat de poliția letoniană

Photo by form PxHere
Photo by form PxHere

Fostul secretar general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, este acuzat că a acționat iresponsabil acceptând tranzacții mari fără garanții în perioada în care acesta era vicepreședintele grupului de conducere independent al PNB.

Fostul secretar general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, este investigat de poliție pentru rolul său în momentul în care PNB Banka din Letonia a dat faliment, a informat miercuri Politico.

Potrivit autorităților letone, Rasmussen, care a fost vicepreședintele grupului de conducere independent al PNB, și alți foști manageri sunt cercetați cu privire la conducerea anterioară a băncii.

Administratorul patrimoniului falimentului a spus că grupul acuzat a acționat iresponsabil acceptând tranzacții mari fără garanții, rezultând aproximativ  lipsuri în activele băncii de aproximativ 140 de milioane de euro.

Autoritățile nu au dat detalii despre această chestiune, deoarece ancheta este încă în desfășurare.

De menționat este faptul că acest caz a fost respins recent în Danemarca, când avocatul danez al băncii a încercat, fără succes, să îl trimită în fața Curții Supreme a țării.

Rasmussen a fost prim-ministru al Danemarcei din 2001 până în 2009, înainte de a conduce organizația militară transatlantică. El a fondat firma de consultanță Rasmussen Global și copreședează Grupul privind garanțiile internaționale de securitate pentru Ucraina, împreună cu Andriy Yermak, un consilier de top al președintelui ucrainean Volodymyr Zelenskyy.

Un purtător de cuvânt al lui Rasmussen a refuzat să comenteze, adaugă sursa citată.

Citește și:

Fostul șef NATO îl critică pe Macron pentru diplomația ”dezastruoasă” asupra Ucrainei

”Nu a fost un succes”, a declarat Rasmussen, un fost prim-ministru danez care a fost unul dintre cei mai înalți diplomați din lume până când a părăsit alianța transatlantică de apărare în 2014, potrivit Euractiv.

Comentariile sale vin după critici, în special în Europa de Est, despre modul în care Macron a păstrat o linie deschisă cu președintele rus Vladimir Putin cu apeluri telefonice directe chiar și după invadarea Ucrainei și a avertizat împotriva ”umilirii” Rusiei.

”Macron ne-a uimit la începutul crizei cu declarația sa, cel puțin unică și critică, că Putin nu trebuie umilit și i-a oferit o rampă de ieșire. Asemenea declarații au fost dezastruoase și profund dăunătoare”, a adăugat el.

Biroul prezidențial francez nu a răspuns imediat unei cereri de comentarii.

Cu toate acestea, remarca lui Rasmussen vine într-un moment în care Macron își recalibrează mesajul și dă un ton mai ferm împotriva Moscovei.

Într-un discurs susținut la Adunarea Generală a Națiunilor Unite, liderul francez și-a reiterat convingerea că liderii mondiali trebuie să mențină dialogul cu Rusia, adăugând că va vorbi din nou cu Putin în zilele următoare pentru a aborda situația de siguranță legată de reactoarele nucleare situate în zonele de război ale Ucrainei.

Dar, potrivit observatorilor, discursul ONU al lui Macron, în care a acuzat Rusia de un imperialism modern și a îndemnat națiunile în curs de dezvoltare să se alăture Moscovei, a marcat o schimbare de ton.

Macron a declarat că discuțiile de pace pot funcționa numai dacă ”suveranitatea Ucrainei este respectată, teritoriul ei eliberat și securitatea protejată”.

”Rusia trebuie să înțeleagă acum că nu își poate impune voința prin mijloace militare”, a spus Macron.

Rasmussen nu este convins.

”A slăbit coeziunea internațională și cred că acum regretă acest lucru și încearcă să recâștige inițiativa”, a spus el în interviu.

După încheierea mandatului său în NATO în 2014, Rasmussen a fondat Rasmussen Global, o firmă internațională de consultanță politică. El a vizitat recent Ucraina.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel