Finlanda a finalizat primii 35 de kilometri dintr-un gard înalt de 4,5 metri pe care îl construiește la granița sa estică cu Rusia, pentru a împiedica migranții să treacă prin zonele împădurite, a anunțat miercuri Paza de Frontieră finlandeză, potrivit Reuters
Finlanda a început construirea gardului anul trecut, care va acoperi în cele din urmă 200 de kilometri dintr-un total de 1.344 km de graniță, ca răspuns la migrația dinspre Rusia în 2023, considerată de autoritățile finlandeze ca fiind orchestrată intenționat de Moscova.
„Scopul principal al gardului este să putem controla un număr mare de persoane, dacă acestea încearcă să intre din Rusia în Finlanda”, a declarat pentru Reuters Antti Virta, comandant adjunct al districtului Pazei de Frontieră din sud-estul Finlandei.
La Nuijamaa, în apropierea unuia dintre punctele de trecere a frontierei închise, atmosfera era liniștită miercuri. Totuși, Finlanda a fost criticată - nu doar de Rusia - pentru decizia de a închide frontiera și de a construi gardul.
După decenii de relații pașnice cu Rusia, Finlanda a aderat la alianța militară NATO în urmă cu doi ani, ca reacție la invazia Rusiei în Ucraina, ceea ce a determinat Moscova să amenințe Helsinki cu represalii.
În același an, 2023, aproximativ 1.300 de migranți din țări terțe, precum Siria și Somalia, au sosit la granița cu Finlanda prin Rusia pentru a solicita azil, până când Finlanda a decis să închidă toate cele opt puncte de trecere pentru pasageri către Rusia pe termen nelimitat, pentru a pune capăt fenomenului.
Rusia a negat că ar fi orchestrat valul de migranți. La acel moment, guvernul rus a declarat că regretă profund decizia Finlandei de a închide punctele de trecere, considerând că aceasta reflectă adoptarea unei poziții anti-ruse de către Helsinki.
După ce Finlanda a închis frontiera pentru pasageri la sfârșitul anului 2023, practic niciun migrant nu a mai sosit, însă Paza de Frontieră a susținut în continuare necesitatea construirii gardului.
„Bariera de la graniță este absolut necesară pentru a menține securitatea frontierei”, a afirmat șeful operațiunilor, Samuel Siljanen.
„Din perspectiva Pazei de Frontieră, aceasta ne îmbunătățește capacitatea de supraveghere a frontierei și de intervenție în cazul unor incidente sau perturbări la graniță”, a adăugat el, menționând că gardul este esențial pentru a combate migrația orchestratată.
Curtea Europeană a Drepturilor Omului a cerut Finlandei să justifice închiderea pe termen nelimitat a frontierei. Comisarul pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei, Michael O’Flaherty, a avertizat anul trecut că restricțiile temporare impuse de Finlanda asupra cererilor de azil „ar putea încălca obligațiile internaționale, inclusiv interdicția de refoulement și expulzările colective”.
Gardul este format din balustrade metalice de 3,5 metri înălțime, peste care este montat un rulou de un metru de sârmă ghimpată, și este echipat cu camere de supraveghere, senzori, difuzoare și iluminat. Construcția urmează să fie finalizată până la sfârșitul anului 2026, a precizat Paza de Frontieră.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu