Extinderea unei fabrici de muniţie din România, posibilă cu bani din Germania. Se vrea producerea de obuze pentru Ucraina

Fotografie de la Kevin Burnell, Pexels
Fotografie de la Kevin Burnell, Pexels

O fabrică de armament din România ar urma să fie extinsă cu ajutorul unei finanţări din Germania, pentru a produce obuze pentru Ucraina. 

Informaţia a fost făcută publică de Wall Street Journal şi ar urma să fie anunţat oficial la finalul lunii ianuarie. Cu toate astea, americanii nu spun nici despre ce fabrică este vorba şi nici cine este proprietarul. 

De altfel, despre o criză de muniţie şi armament în Europa a vorbit şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, în timpul vizitei la Washington. 

"Ocupanții au un avantaj semnificativ în ceea ce privește artileria. Ei au un avantaj în ceea ce privește muniția. Ei au mult mai multe rachete și avioane”, a declarat el în fața Congresului. 

Ucraina a primit recent un alt pachet de ajutor din partea SUA, în valoare de 1,8 miliarde de dolari, care include şi prima baterie antirachetă Patriot trimisă la Kiev. Americanii au trimis şi echipamente care fac din obuzele neghidate muniţie ghidată cu precizie, dar şi proiectile de artilerie şi rachete cu rază mare de acţiune. 

Nu este însă de ajuns, pentru că forţele armate ucrainene trag aproximativ 6000 de obuze pe zi, astfel că rămân fără rachete antiaeriene, în contextul unor atacuri din ce în ce mai dese ale forţelor aeriene ruseşti. 

Lipsa de armament, cauzată de schimbarea doctrinelor NATO

"În loc să planifice bătălii terestre în stilul celui de-Al Doilea Război Mondial, aceștia s-au concentrat pe un război asimetric țintit împotriva unor adversari nesofisticați, a declarat Morten Brandtzæg, directorul executiv al Nammo AS, unul dintre cei mai mari producători de arme din lume.

"Avem nevoie de ordine de mărime mai mare de capacitate industrială”, a declarat Brandtzæg, a cărui companie este deținută în coproprietate de guvernele Norvegiei și Finlandei.

Şi Marea Britanie începe refacerea stocurilor de muniţie, iar pentru acest lucru a fost aprobată o sumă suplimentară de 500 până la 600 milioane de lire sterline la buget. Şi Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, a spus că războiul din Ucraina este un semnal că Franţa trebuie să îşi mărească capacitatea de producţie, în timp ce cancelarul german Olaf Scholz spune că "am luat decizii greșite în ultimele decenii în ceea ce privește aprovizionarea cu muniție”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel