EXCLUSIV  Explozie de cazuri de boli intestinale în România. Cei trei factori care ne distrug intestinele. Semnal tras de dr. Răzvan Iacob de la Fundeni

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @val-suprunovich
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @val-suprunovich

Bolile inflamatorii intestinale cronice, precum boala Crohn și rectocolita ulcero-hemoragică, sunt tot mai frecvent diagnosticate în România. Dr. Răzvan Iacob atrage atenția asupra importanței diagnosticării precoce, a tratamentului adecvat și a conștientizării cauzelor, printre care se numără alimentația modernă, poluarea, igiena și chiar stresul psihic, un posibil declanșator al puseelor severe.

Dr. Răzvan Iacob, medic primar gastroenterologie de la Centrul de gastroenterologie și hepatologie al Institutului Clinic Fundeni, șef de lucrări la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila București, a vorbit despre creșterea frecvenței bolilor inflamatorii intestinale cronice și a subliniat importanța diagnosticării corecte, a tratamentului adecvat și a conștientizării acestora în rândul pacienților și al personalului medical.

„Bolile inflamatorii intestinale cronice sunt din ce în ce mai frecvent întâlnite. În practica noastră curentă de gastroenterologie ne întâlnim frecvent cu ele și este extrem de important să fim pregătiți să le abordăm corespunzător și din punct de vedere diagnostic, și mai ales din punct de vedere terapeutic. Deci, este extrem de important să le putem diagnostica corespunzător și să creștem rata de conștientizare și în rândul pacienților, și în rândul asistenței medicale primare, în legătură cu existența acestor boli și în legătură cu faptul că, la ora actuală, avem instrumente foarte puternice, foarte bune pentru a le diagnostica și instrumente foarte puternice de tratament pentru a le ține sub control”, a spus dr. Răzvan Iacob. 

Ce anume le produce

Medicul a vorbit despre cauzele bolilor inflamatorii intestinale, menționând predispoziția genetică și influența factorilor de mediu, precum alimentația de tip vestic, consumul de alimente procesate, poluarea cu microplastice și igiena.

„La ora actuală, concepția este că există o predispoziție genetică care se află la bază și pe care căreia acționează niște factori de mediu. S-a discutat foarte mult că ar fi vorba de factori legați de dietă, în principal legați de consumul de alimente super-procesate, alimente pe care le cumpărăm de la supermarket, le punem în microunde și le consumăm.

Deci, alimentația aceasta de tip vestic ar fi unul dintre factorii importanți care duc la apariția acestor boli. Pe măsură ce și societatea românească se apropie de societatea vestică, din punct de vedere al nivelului de trai, și la noi începe să fie din ce în ce mai adoptat acest stil de viață. Deci, alimentele de tip procesat, alimentele de tip fast-food.

Există din ce în ce mai multe concepte legate de consumul de microplastice, această poluare cu care ne confruntăm la ora actuală. S-ar putea ca și ea să aibă un rol important în etiopatogenia acestor boli.

Bineînțeles, sunt și alte discuții legate de factori de risc care acționează foarte precoce în viața pacientului, care țin de stilul de igienă din primii ani de viață, care țin de acest stil de hiperprotecție prin care încerci să te ferești de contactul cu diferiți stimuli antigenici, ceea ce conduce la a nu-ți antrena suficient de bine sistemul imunitar și multe, multe alte verigi care sunt în curs de cercetare și care, probabil, vor fi descoperite în anii următori”, a spus dr. Răzvan Iacob. 

 

Stresul, un declanșator al crizelor

Dr. Răzvan Iacob a confirmat că factorii psihici pot juca un rol important în declanșarea puseelor din bolile inflamatorii intestinale, deși sunt greu de identificat și demonstrat statistic.

„Tradițional, se știa că sunt niște deosebiri între boala Crohn și rectocolita ulcero-hemoragică, erau și forme nedeterminate, dar în același timp, la rectocolite erau acele pusee care aduceau pacientul la chirurg. Erau incriminați și factori psihici și, uneori, s-a remarcat că, pe fondul unui stres major, s-a declanșat un puseu sever de rectocolită. Aceste lucruri mai sunt valabile astăzi?”, a întrebat acad. univ. dr. Irinel Popescu.

„Este foarte adevărat ce spuneți legat de factorii psihici care ar avea un rol în declanșarea puseelor de boală. Problema este că este extrem de dificil de pus în evidență acești factori psihici, pentru că, de multe ori, nici pacientul nu realizează exact care anume a fost factorul.

Dar concepția generală – și e acceptată de mulți medici – este că factorul psihic este important și este important și în precipitarea puseelor repetate de boală. Deci, odată ce boala a fost constituită, factorii psihici pot să aibă un rol foarte important în apariția unui nou puseu de boală, doar că nu sunt foarte ușor de pus în evidență, nu sunt foarte ușor de documentat din punct de vedere statistic”, a spus dr. Răzvan Iacob la emisiunea Academia de Sănătate de pe DC News și DC Medical.

Video: 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]
pixel