Experții au început să studieze vulcanul Nyiragongo din Congo, după erupție

Imagini apocaliptice în Republica Democrată Congo, după erupția vulcanului Nyiragongo  / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Imagini apocaliptice în Republica Democrată Congo, după erupția vulcanului Nyiragongo / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay

Vulcanologii au evaluat, în acest weekend, activitatea vulcanului Nyiragongo, care a pus în pericol oraşul Goma, situat în estul Republicii Democrate Congo, printr-o erupţie neaşteptată, produsă la 22 mai.

Potrivit Agerpres, patru experţi au plecat vineri dimineaţă de la Observatorul Vulcanologic din Goma (OVG) şi s-au îndreptat spre flancurile vulcanului din nordul oraşului, sub protecţia a o duzină de rangeri înarmaţi din Parcul Naţional Virunga. Misiunea specialiştilor a constat în utilizarea dronelor şi a sistemelor dotate cu camere pentru evaluarea alunecărilor de teren şi analizarea riscului de prăbuşire a craterului, după cum a declarat Christopher Horsley, asistent tehnic în cadrul OVG.

Suntem pe cale să analizăm fracturile care s-au manifestat în timpul erupţiei, a adăgat Bonheur Rugain de la OVG. De asemenea, expertul congolez şi-a exprimat intenţia de a combate un zvon prezent pe reţelele sociale, conform căruia activitatea vulcanului ar fi încetat. Ascensiunea la o altitudine de 3.470 de metri a fost realizată pe poteca urmată de obicei de turişti, unde accesul a fost restricţionat după momentul erupţiei. Patru vizitatori se aflau la data de 22 mai în vârful vulcanului, potrivit parcului Virunga, cu toţii reuşind să scape teferi.

Ascensiunea a durat nu mai puțin de cinci ore

Ascensiunea a durat cinci ore, pe o vreme senină şi caldă. Odată cu apropierea de vârf, vegetaţia a devenit mai rară, acoperită de cenuşă. Arborii aflaţi de-a lungul cărării au fost dezrădăcinaţi în timpul erupţiei sau de activitatea seismică a vulcanului, care a continuat o săptămână după scurgerea fluxului de lavă, potrivit experţilor.

Sosirea în vârf a oferit ocazia de a observa îndeaproape craterul, aflat în proces de prăbuşire în interior, cu zgomote surde pe fundal, punctate de explozii. La căderea nopţii, reziduurile de lavă strălucitoare erau vizibile în partea de jos a craterului. O strălucire roşie a putut fi observată, de asemenea, în depărtare, spre nord, unde al doilea vulcan, Nyamuragira este în prezent activ. Provincia Kivu de Nord este una dintre zonele vulcanologice cu cea mai intensă activitate din lume.

În timpul expediţiei, membrii echipei, printre care s-au aflat şapte cărăuşi şi doi bucătari, au dormit în mici colibe turistice, situate pe marginea craterului. Cenuşa le-a acoperit saltelele. Noaptea, temperatura a scăzut la 10-15 grade Celsius, iar vântul a bătut cu putere. Aceasta a fost a doua astfel de expediţie de la erupţia din 22 mai şi replicile care i-au urmat, eveniment ce a determinat autorităţile să ia în considerare cel mai rău scenariu, riscul ca fluxul de lavă din lacul Kivu să elibereze metan şi CO2 mortal pentru cei 1,6 milioane de locuitori din Goma, notează AFP.

Erupția a adus și mijloace materiale pentru a studia vulcanul

Înainte de erupţie, era dificil deoarece nu aveam suficiente mijloace financiare. Ne duceam în mod neregulat, adică o dată pe lună în zona vulcanului, a declarat spune Célestin Kasereka Mahinda, director ştiinţific în cadrul OVG. Sâmbătă dimineaţă, coborârea pantelor cenuşii şi deşertice, cu aspect selenar, a durat trei ore, până când membrii expediţiei au revenit la vegetaţia verde.

Echipa a revenit cu bine la Goma, la fel ca zeci de mii de persoane strămutate din cauza erupţiei vulcanului Nyiragono, care încep să revină la zgomotul şi haosul oraşului. Nyiragongo, ale cărui fluxuri de lavă au ameninţat în mod direct oraşul Goma, capitala provinciei Kivu de Nord, amplasat chiar la poalele sale, pe malul lacului Kivu, a erupt sâmbătă, 22 mai, fără semne premergătoare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel