Exclusiv DC News: Decizia care schimbă sistemul. Liber la GREVĂ pentru polițiști

O decizie dificilă a fost luată la Strasbourg. Un singur vot a făcut diferența. Este o premieră la nivel internațional, una care dă dreptul forțelor de poliție să protesteze. România se teme să ratifice un protocol care ar face obligatorie decizia. Îi este frică să nu fie chemată în judecată la Strasburg. 

Un vot a făcut diferența

DC News a obținut în excusivitate documentul care schimbă sistemul. Votul a fost foarte strâns, unul singur a făcut diferența. Este decizia 83, pentru Irlanda. Ultima formă a documentului a fost finalizată în luna ianuarie. Decizia urmează să fie publicată în luna aprilie. Prin această decizie, în Irlanda, polițiștii vor avea dreptul social de a protesta.  

"Din momentul în care se publică, dacă decizia Comitetului de miniștri ai Consiliului Europei este în sensul aprobării ei, devine obligatorie pentru Irlanda în sensul în care o obligă să-și modifice legislația sindicală sub aspectul permisivității. Între anumite limite, așa cum spune și decizia, este recunoașterea dreptului la grevă din partea forțelor de poliție", a explicat fostul senator Alexandru Athanasiu, pentru DC News. 

Drept de grevă pentru polițiștii români?

Polițiști au încercat să protesteze de mai multe ori în ultimii ani. În 2010, Vasile Blaga i-a avertizat că ei, oamenii legii, intră în ilegalitate. În 2013, unii reprezentanți ai polițiștilor au protestat în lanțuri.

Când vor avea și polițiștii români dreptul la grevă? "Numai în măsura în care România va ratifica protocolul din 1995 privind reclamațiile colective. România nu a ratificat acest protocol. Din cele 47 de state ale Consiliului Europei, doar 15 l-au ratificat, în momente diferite. Eu am depus diligențe la fostul ministru Câmpeanu, care promisese să întocmească proiectul de lege, care e foarte simplu, are un singur articol", a precizat profesorul Athanasiu.

De ce România nu ratifică protocolul

"Țările care nu l-au ratificat sunt reticente, le este frică să nu fie chemate în judecată la Strasburg", ne-a declarat prof. Athanasiu.

Expert în dreptul muncii, profesorul ne-a explicat: "România a adoptat Carta Socială prin legea 74 din 1999, chiar dacă nu îndeplinea standardele.  E o confruntare periodică din care rezultă ce ai de făcut spre binele cetățenilor țării tale. Dorința de a genera acest bine nu trebuie să fie o teamă, un mod de a te ascunde. Chiar dacă nu e plăcut pentru nicio țară să primească o condamnare de tipul ăsta, să i se spună că legislația sa nu întrunește cerințele Cartei Sociale. E o problemă de abordare. Această teamă nu ar trebui să existe, pentru că nu este vorba de obligarea la daune. Aici litigiile se finalizează în situația stabilirii neconformității cu dispozițiile Cartei printr-o obligație a statelor de a-și modifica legislația în sensul celor prevăzute în decizie". 

Printre țările din apropierea României care au ratificat protocolul, deși nu au o legislație mult superioară, se numără Bulgaria, Slovenia, Croația. Și Grecia, care nu stă tocmai bine, a ratificat actul. 

Ce s-ar întâmpla dacă Poliția Română ar primi drept la grevă

Primul efect: ar putea să și-l exercite, să protesteze. "Al doilea efect este posibilitatea de a invoca o asemenea decizie în fața judecătorilor naționali în cazul în care s-ar declanșa o grevă. Adică decizia s-ar aplica peste legislația în vigoare", a spus profesorul Alexandru Athanasiu. 

Decizia este una extrem de importantă. Pentru prima oară, a schimbat abordarea tradițională. Nu a mai lăsat, ca și la nivelul UE, să decidă legislațiile naționale restrângerea dreptului la grevă pentru anumite categorii de agenți publici. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel