EXCLUSIV  Este un scenariu plauzibil ca Maia Sandu să piardă alegerile din R. Moldova. Anatol Șalaru: ”Cu un an în urmă nu credeam”

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Anatol Șalaru, fostul ministru de apărare al Republicii Moldova, a discutat cu Oana Stănciulescu la emisiunea #Rezist despre provocările Maiei Sandu în fața unor noi alegeri cu trupele rusești la granița transnistreană.

Anatol Șalaru: ”Greșeala Maiei Sandu și a partidului PAS este că nu conlucrează cu nimeni. Ei cred că cetățenii trebuie să-i voteze pentru că nu există alternativă. Dar mâine poate apărea alt candidat, pentru că Maia Sandu și PAS s-au prăbușit în sondaje.

Oamenii lui Putin au reușit să-i convingă pe mulți că greutățile prin care trece acum Republica Moldova nu sunt din cauza războiului din Ucraina. Ci sunt din cauza incompetenței guvernării. Guvernarea are carențe la capitolul comunicare.

Occidentul este conștient că R. Moldova trebuie să rămână în sfera de influență a lui și nu a Rusiei. Noi cei din R. Moldova știm că ne-am transformat într-o zonă foarte importantă din punct de vedere geopolitic și geostrategic atât din perspectiva NATO și UE cât și a Rusiei. Rușii, ca să aibă controlul trebuie să câștige și alegerile parlamentare cât și cele prezidențiale.”, a precizat Anatol.

E posibil să piardă Maia Sandu?, întreabă Oana Stănciulescu.

Anatol Șalaru: ”Cu un an în urmă nu credeam, dar acum am anumite îndoieli deoarece merge din greșeală în greșeală. Dacă Rusia a ”băgat” 50 de milioane de Euro pentru a destabiliza situația din R. Moldova, în timpul alegerilor o să bage miliarde. Pentru ei este esențial să păstreze acest ”cap de pod”.

Dacă reușesc să preia guvernarea la Chișinău, trupe rusești vor veni la Chișinău sub formă de civili, cu avioane de linie, vor consolida contingentul militar din Transnistria și R. Moldova se va transforma într-o bază militară a Rusiei”.

Maia Sandu a anunțat printr-un comunicat publicat pe site-ul președinției Republicii Moldova că va candida pentru al doilea mandat, la alegerile din noiembrie-decembrie 2024. Aceasta, fostă economistă la Banca Mondială care susține relații mai strânse cu Uniunea Europeană, l-a învins fostul președinte pro-Moscova, Igor Dodon, într-un vot de balotaj, în decembrie 2020.

Aceasta a adus R. Moldova cu un pas mai aproape de Uniunea Europeană începând procesul de aderare.

Maia Sandu a promovat o serie de politici în timpul mandatului său care au vizat reformarea și modernizarea țării. Una dintre prioritățile sale a fost combaterea corupției, în special în sectorul public, prin consolidarea instituțiilor anticorupție și promovarea transparenței în guvernare. De asemenea, Sandu a căutat să întărească relațiile cu Uniunea Europeană și cu alte state partenere, pledând pentru integrarea europeană a Republicii Moldova și pentru consolidarea democrației.

În ceea ce privește economia, ea a susținut politici orientate către stimularea investițiilor străine și promovarea unei creșteri economice durabile și incluzive. În plus, Maia Sandu a acordat o atenție deosebită problemei schimbărilor climatice, pledând pentru adoptarea unor politici de mediu mai riguroase și pentru investiții în energii regenerabile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel