Reuters: Maia Sandu candidează pentru al doilea mandat la președinție. Referendum pentru UE, în toamna viitoare

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Maia Sandu a anunțat printr-un comunicat publicat pe site-ul președinției Republicii Moldova că va candida pentru al doilea mandat, la alegerile din noiembrie-decembrie 2024.

Agenția britanică Reuters a preluat în fluxul său de știri anunțul președinției de la Chișinău:

”Președintele pro-european al Moldovei, Maia Sandu, a declarat duminică că intenționează să candideze pentru un al doilea mandat prezidențial la sfârșitul anului 2024 pentru a duce problema integrării europene a țării la o concluzie logică. Avem încă pași importanți de făcut și mă angajez să continui, dacă îmi veți acorda încrederea pentru un nou mandat, a declarat Sandu într-un comunicat publicat pe site-ul prezidențial.

Sandu, fost economist la Banca Mondială care susține relații mai strânse cu Uniunea Europeană, l-a învins pe președinte pro-Moscova, Igor Dodon, într-un vot de balotaj, în decembrie 2020.

Alegerile prezidențiale sunt programate să aibă loc în noiembrie-decembrie 2024, data exactă urmând a fi stabilită de parlament.

Integrarea în UE este unul dintre obiectivele lui Sandu, iar Bruxelles-ul a anunțat la începutul acestei luni începerea negocierilor de aderare cu Chișinăul.

"Viitorul nostru este în familia europeană și trebuie să spunem clar - întreaga țară - care cale o alegem pentru Moldova. Fac apel la parlament să inițieze un referendum în toamna următoare, în care vocea cetățenilor va fi decisivă", a adăugat ea.

Sandu a denunțat invazia Rusiei în Ucraina și a acuzat Moscova că plănuiește o lovitură de stat pentru a o înlătura”, scrie Reuters.

Anunțul Maiei Sandu, la două zile după numirea Ancăi Dragu

Anunțul Maiei Sandu vine la două zile după numirea surpriză la șefia Băncii Centrale a Moldovei. Anca Dragu, senator USR, a fost confirmată vineri în funcția de guvernator, după ce a depus jurământul pentru a primi cetățenia moldovenească.

Dragu fusese propusă tot vineri de către preşedintele Parlamentului de la Chişinău, Igor Grosu, pentru funcția de guvernator a Băncii Moldovei, devenită vacantă după ce joi legislativul moldovean l-a demis pe guvernatorul Octavian Armaşu. În mandatul acestuia, în 2014, din activele Băncii centrale a dispărut un miliard de euro. 

””Este o onoare pentru mine să contribui la parcursul european al Republicii Moldova”, a declarat Anca Dragu după primirea funcției. 

Presa internațională nu a dat atenție acestei numiri spectaculoase, dar pe rețelele sociale a început să circule un scenariu potrivit căruia numirea Ancăi Dragu poate fi pusă în legătură cu o candidatură a Maiei Sandu la prezidențiale, atât în România cât și în Moldova. Astfel, Maia Sandu ar deveni candidatul USR în România și al coaliției pro-europene din Moldova.

Strategia unui referendum în anul alegerilor prezidențiale, cum este cel propus Parlamentului de la Chișinău de către Maia Sandu, a fost folosită de doi președinți ai României. Traian Băsescu a organizat un referendum pentru reducerea numărului de parlamentari simultan cu primul tur al alegerilor pentru al doilea mandat, în 2009. Klaus Iohannis a organizat un referendum pentru Justiție simultan cu alegerile europarlamentare din 2019, în care coaliția care l-a susținut pentru al doilea mandat (PNL-USR) a obținut cel mai bun rezultat electoral al său.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

STIRE RECOMANDATA

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel