Este România pregătită pentru cutremur? Avertismentul ministrului Cseke Attila

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a transmis că România va experimenta un cutremur puternic în viitorul apropiat. 

Declarațiile ministrului vin pe fondul îngrijorărilor legate de riscul seismic din țară. Cseke Attila a afirmat că „întrebarea nu este dacă va veni, ci când va veni” un seism de mare magnitudine, precizând că nu se poate anticipa cu certitudine momentul în care acest lucru se va întâmpla.

„Întrebarea, știți, pe riscul seismic – și nu vreau nici să creez nici panică, nici alte tipuri de reacții – nu este dacă va veni. Va veni un seism puternic în România. Întrebarea este când va veni, ceea ce astăzi nu putem să știm cu siguranță. Și a doua întrebare foarte importantă pentru care trebuie să lucrăm în fiecare zi: cum ne va găsi acel seism”, a declarat ministrul Dezvoltării, conform Europa FM.

Este România pregătită de un seism puternic?

Cseke Attila a subliniat importanța pregătirii infrastructurii din România pentru a face față unui cutremur major. 

„Din punct de vedere al fondului construit, nu stăm foarte bine. Noi nu avem o evaluare încă finală.”,  a declarat ministrul.

În acest context, consolidarea structurilor vulnerabile din România devine o prioritate națională, iar capitala nu face excepție. Siguranța clădirilor din București este esențială, iar consolidarea celor expuse riscurilor seismice trebuie să fie o necesitate imperativă.

Specialiștii din domeniu au discutat acest subiect în cadrul unei emisiuni la DC News. Tudor Curtifan l-a invitat pe Cătălin Podaru, CEO al Leviatan Group, pe Beatrice Băluță-Siclitaru, Șef Departament Arhitectură, și pe Răzvan Aurelian Munteanu, Director Executiv în Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS), pentru a prezenta soluțiile moderne de intervenție pentru consolidarea clădirilor vulnerabile.

Tehnologii avansate pentru consolidarea clădirilor

Cătălin Podaru a explicat că procesul de consolidare a clădirilor începe cu întărirea structurii și adaptarea soluțiilor în funcție de tipologia și perioada construcției. El a subliniat că intervenția presupune decopertarea clădirii până la nivel structural pentru a permite aplicarea unor metode variate, cum ar fi cămășuieli, soluții metalice și tehnologii moderne, inclusiv fibrele de carbon (FRP), care asigură o rezistență sporită la seisme.

„În primul rând, consolidarea pleacă de la partea structurală, deoarece este o zonă importantă. În funcție de tipologiile de structuri și tehnicile de construcție din anumite perioade, soluțiile de intervenție trebuie adaptate pentru a fi corect consolidate, dar și pentru a rămâne funcționale pe termen lung. Clădirea trebuie decopertată până la nivelul structural, iar în acest proces se pot aplica soluții moderne, precum fibrele de carbon, care intervin subtil, dar eficient.", a explicat Podaru.

Izolarea bazei și reconfigurarea instalațiilor

Un alt aspect esențial al consolidării clădirilor este consolidarea fundațiilor, care poate include izolarea bazei pentru o protecție seismică mai bună. Aceste soluții moderne reduc impactul mișcărilor telurice asupra clădirilor, sporind astfel siguranța acestora. După refacerea structurii, instalațiile trebuie reconfigurate pentru a răspunde noilor cerințe energetice și funcționale.

„După ce începi și refaci structura de la fundație până sus, apoi trebuie să iei foarte bine în calcul și partea de instalație, pentru că partea de instalație este una complexă. Când faci aceste relevee și au studii inițiale, nu ai acces fiindcă în faza de proiectare tu nu dezbraci clădirea de tencuieli, și atunci nu ai acces, și trebuie să gândești soluții care să fie și soluții noi, eficiente energetic și care să asigure ulterior o funcționare foarte bună a acestei clădiri. Apoi vii cu ultima parte, cea de arhitectură.”, a explicat Cătălin Podaru.

Aceste soluții avansate, combinate cu o mai bună evaluare a riscurilor seismice și implementarea unor măsuri de prevenire adecvate, sunt esențiale pentru protejarea locuințelor și a infrastructurii publice în fața unui cutremur major care, conform specialiștilor, nu mai poate fi considerat o posibilitate îndepărtată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel