Este mai bine să te antrenezi înainte sau după muncă? Experții în fitness dezvăluie partea din zi în care vei arde cele mai multe calorii

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @nutthaseth-v
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @nutthaseth-v

Ce moment al zilei este cel mai bun pentru a face exerciții fizice? Ar trebui să te îndrepți spre sala de sport la primele ore ale dimineții, când ești pe jumătate adormit, sau după o zi lungă la serviciu, când ești epuizat?

Un nou studiu intrigant pare să fi rezolvat întrebarea. 

Cercetătorii de la Universitatea din Sydney au arătat că persoanele care fac exerciții fizice noaptea au un risc mai mic de a dezvolta boli de inimă și de a muri decât cele care fac exerciții fizice dimineața.

Studiul a constatat că persoanele obeze care făceau exerciții fizice după ora 18:00 aveau un risc cu 61% mai mic de a muri și un risc cu 36% mai mic de a dezvolta boli de inimă, în comparație cu persoanele obeze care nu făceau deloc exerciții fizice.

Dar persoanele obeze care făceau exerciții fizice dimineața aveau aproximativ jumătate din beneficii - aveau doar cu 33% mai puține șanse de a muri și cu 17% mai puține șanse de a dezvolta boli de inimă.

"Exercițiile fizice nu sunt în niciun caz singura soluție la criza obezității, dar această cercetare sugerează că persoanele care își pot planifica activitatea în anumite momente ale zilei pot compensa cel mai bine unele dintre aceste riscuri pentru sănătate", a declarat autorul studiului, doctorul Matthew Ahmadi, de la Universitatea din Sydney. 

Cercetătorii de la Universitatea din Sydney au analizat rutinele de exerciții fizice și rezultatele obținute de aproape 30.000 de persoane obeze, cu vârsta medie de 62 de ani, pe parcursul a opt ani. La începutul studiului, ei au urmărit activitatea fizică a individului pe parcursul unei săptămâni cu ajutorul unui dispozitiv.

Activitatea lor fizică nu s-a limitat la exerciții fizice, ci a inclus și lucruri precum mersul pe jos și curățenia în casă.

Participanții au fost împărțiți în patru categorii, în funcție de momentul în care se desfășoară cea mai mare parte a activității lor: dimineața, după-amiaza și seara. Sportivii de dimineață au făcut exerciții fizice de la 6 dimineața până la prânz. Sportivii de după-amiază au făcut exerciții de la prânz până la ora 18:00. Sportivii de seară au făcut exerciții fizice de la 18:00 la miezul nopții. 

După opt ani, oamenii de știință au analizat datele, asigurându-se că au ținut cont de diferențele de vârstă, sex, obiceiuri de fumat și aport alimentar. De asemenea, ei nu au inclus persoanele cu afecțiuni cardiace preexistente și cancer.  

Cei care au făcut exerciții de seară au avut cele mai bune rezultate în comparație cu celelalte grupuri. De asemenea, s-a constatat că cei care fac exerciții după-amiaza au fost mai puțin eficienți decât cei care fac exerciții seara - cu un risc cu 40% mai mic de deces și cu 16% mai mic de a dezvolta boli cardiovasculare.

"Acest studiu sugerează că momentul în care se desfășoară activitatea fizică ar putea fi o parte importantă a recomandărilor pentru gestionarea viitoare a obezității și a diabetului de tip 2, precum și a asistenței medicale preventive în general", a declarat profesorul Emmaneul Stamatakis, autorul studiului și director al Mackenzie Wearables Research Hub din cadrul Charles Perkins Centre. 

Autorii studiului oferă câteva teorii pentru rezultat

În primul rând, nivelurile de zahăr din sânge sunt adesea mai ridicate la sfârșitul zilei. Dacă faceți exerciții fizice atunci când nivelul de zahăr din sânge este relativ ridicat, mușchii pot extrage excesul de zahăr din fluxul sanguin și îl pot folosi drept combustibil, oferindu-vă mai multă energie și contribuind la creșterea caloriilor arse. 

Acest lucru, în timp, v-ar putea ajuta să vă mențineți mai mult în greutate și să aveți rezultate mai bune pentru sănătate.

Apoi, există unele dovezi că exercițiile fizice ar putea ajuta la scăderea tensiunii arteriale pe timp de noapte, ceea ce poate reduce riscul de boli de inimă.

Cercetări anterioare efectuate de cercetători japonezi și olandezi au constatat că exercițiile fizice după-amiaza și seara pot stabiliza mai bine glicemia și pot reduce riscul de sensibilitate la insulină; un precursor al diabetului. 

Între timp, alte studii au arătat că exercițiile fizice seara pot avea efecte de ameliorare a stresului și pot reduce comportamentele alimentare emoționale.

În 2022, OMS a estimat că există 890 de milioane de adulți care trăiesc cu obezitate. 

A avea o greutate prea mare este asociată cu o serie de boli legate de stilul de viață, cum ar fi bolile de inimă, diabetul, cancerul și multe altele. În 2021, existau 537milioane de adulți care trăiau cu diabet, potrivit Federației Internaționale de Diabet. 

Obiceiurile alimentare, genetica și condițiile medicale pot contribui la probabilitatea ca cineva să dezvolte obezitate. Dar medicii spun că exercițiile fizice regulate sunt una dintre cele mai bune modalități de a lupta împotriva obezității, conform Daily Mail. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel