Elveția și Austria au semnat o declarație de intenție de a se alătura sistemului european de apărare aeriană Sky Shield.
Sistemul a fost inițiat de Germania în urma invaziei Ucrainei de către Rusia și este conceput pentru a permite țărilor europene să cumpere sisteme de apărare și să se antreneze împreună, scrie BBC.
Este privit ca un moment istoric pentru Elveția, în mod tradițional neutră. Dar unii elvețieni se tem că această mișcare compromite neutralitatea de lungă durată a țării lor.
Aderarea la un sistem de apărare la nivel european ar fi fost de neconceput cu doar câțiva ani în urmă, dar invazia Rusiei în Ucraina a schimbat contextul.
Continentul este instabil, iar pentru multe țări europene o modernizare a apărării aeriene a devenit inevitabilă. Guvernul elvețian spune că un sistem comun are sens atât strategic, cât și financiar.
Austria este, de asemenea, o țară neutră, iar guvernul de la Viena susține că, prin punerea în comun a resurselor militare, poate menține acest statut.
Aceasta nu este prima fisură în neutralitatea tradițională a Elveției.
Ca parte a parteneriatului pentru pace al NATO, alianța are un batalion de menținere a păcii în Kosovo de două decenii încoace. Și, spre mânia Moscovei, s-a alăturat sancțiunilor UE împotriva Rusiei.
Nouăsprezece țări s-au înscris acum pentru inițiativa Sky Shield, inclusiv Marea Britanie, țările nordice și baltice, Ungaria, România și Bulgaria.
Dar unii politicieni elvețieni de dreapta se tem că Sky Shield este un compromis prea mare.
Dacă un atac ar fi îndreptat spre unul dintre vecini, iar avioanele ar zbura deasupra Elveției, de exemplu, elvețienii l-ar doborî, fără să fie implicați în conflict?
În semnarea unui acord de aderare la inițiativă, Elveția și Austria au subliniat că neutralitatea lor rămâne neschimbată, dar această întrebare ipotetică nu a primit cu adevărat un răspuns. Probabil că ei speră că o astfel de situație nu va apărea niciodată.
Dar dezbaterea asupra sancțiunilor, și acum asupra Sky Shield, este doar o parte a unei cercetări mai ample a sufletului elvețian asupra neutralității.
Originile sale istorice, datând din secolul al XIX-lea, au fost ascunse de un mit. La acea vreme, Elveția era înconjurată de puteri mult mai mari, adesea în război, iar elvețienilor le era convenabil să devină un tampon neutru între ele.
În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, elvețienii și-au apărat granițele, dar au rămas cu grijă în afara conflictului făcând compromisuri atât cu puterile aliate, cât și cu cele ale Axei. Populația și orașele țării au ieșit practic nevătămate - ceea ce a contribuit la succesul economic al Elveției de astăzi.
Dar acum Elveția este membră a Națiunilor Unite, iar organizația a transmis că invazia Rusiei este o încălcare a Cartei ONU.
Cu toate acestea, luna trecută, parlamentul elvețian a votat împotriva unei propuneri de a permite trimiterea armelor și munițiilor elvețiene în Ucraina.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu