Elveția, condamnată de CEDO pentru că nu face suficiente eforturi împotriva schimbărilor climatice

FOTO: Pixabay
FOTO: Pixabay

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a emis marți decizii în trei cazuri care au adus în discuție acțiunile guvernelor în combaterea schimbărilor climatice.

Deși a respins cazurile aduse de șase tineri portughezi și un primar francez, Curtea a dat câștig de cauză unui grup de femei în vârstă din Elveția, care au acuzat guvernul elvețian de inacțiune în fața schimbărilor climatice, scrie France 24.

Deciziile CEDO vin în contextul în care mai mult de 2.000 de membri ai organizației Senior Women for Climate Protection au adus în discuție acțiunile guvernelor în combaterea schimbărilor climatice. Acești membri consideră că guvernele nu iau măsuri suficiente pentru a combate încălzirea globală.

Avocații pentru toate cele trei cazuri sperau ca instanța de la Strasbourg să stabilească că guvernele naționale au o obligație legală de a se asigura că încălzirea globală este limitată la 1,5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale, în conformitate cu obiectivele Acordului de la Paris privind clima. Cu toate acestea, judecătoarea Siofra O’Leary, președinta CEDO, a emis decizii mixte.

Deciziile CEDO nu sunt juridic obligatorii pentru toate cele 46 de state membre ale Consiliului Europei, dar stabilesc un precedent legal în funcție de care vor fi judecate viitoarele procese.

Cu toate că activiștii au avut succese cu procese în cadrul procedurilor naționale, aceasta a fost prima dată când o instanță internațională s-a pronunțat în legătură cu schimbările climatice.

Înainte de pronunțare, o mulțime mare s-a adunat în fața clădirii Curții pentru a aplauda și a agita steaguri, printre care s-a numărat și activistul pentru climă Greta Thunberg.

Deciziile CEDO au "potențialul de a fi un moment de cotitură în lupta globală pentru un viitor locuibil", a declarat Gerry Liston, un avocat cu Global Legal Action Network, care sprijină studenții portughezi.

Elveția nu este singura țară afectată de încălzirea globală, a afirmat Alain Chablais, reprezentantul țării la audierile de anul trecut. "Această problemă nu poate fi rezolvată doar de Elveția".

Recunoscând urgența crizei climatice, Curtea a accelerat toate cele trei cazuri, inclusiv un gest rar care a permis cazului portughez să treacă peste procedurile legale interne.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel