Efectele încălzirii globale: Temperaturile oceanelor au doborât un nou record

Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Temperaturile oceanelor au doborât un nou record pentru al șaselea an consecutiv.

Temperaturile oceanelor din întreaga lume cresc într-un ritm alarmant, pe măsură ce oamenii continuă să modifice atmosfera din jurul lor. În 2021, potrivit unui nou rezumat de la două seturi de date internaționale, valul de căldură din oceanele lumii a atins un nou vârf, chiar dacă au existat influențe regionale de răcire.

În timp ce încălzirea oceanelor de anul trecut este fără precedent, nu a făcut excepție. Acesta este al șaselea an la rând în care temperaturile oceanelor din lume au depășit orice măsurătoare de până în prezent.

De la sfârșitul anilor 1950, când au început pentru prima dată înregistrările fiabile ale schimbărilor climatice, în fiecare deceniu oceanele s-au încălzit mai mult decât în precedentul. Începând cu anii 1980, autorii rezumatului spun că a existat o creștere „fără ambiguități” a temperaturilor marine.

Cele mai calde temperaturi în nordul Oceanului Planetar

Căldura se simte peste tot. Anul trecut, Oceanul Pacific de Nord, Oceanul Atlantic de Nord și Marea Mediterană au experimentat cele mai calde temperaturi marine înregistrate. În total, cei 2.000 de metri superiori ai oceanelor noastre au absorbit cu 14 mai mulți zettajouli (ZJ) în 2021 decât în ​​2020.

Diferența este echivalentă cu aruncarea în fiecare secundă a încă șapte bombe de la Hiroshima în ocean. În 2019, oamenii de știință au calculat că încălzirea oceanului era echivalentă cu aruncarea n fiecare secundă a echivalentului a cinci bombe de la Hiroshima.

„Oceanele absorb cea mai mare parte a încălzirii provenite de la emisiile umane de carbon”, spune cercetătorul în climă Michael Mann de la Universitatea de Stat din Pennsylvania.

„Până când vom ajunge la zero emisii nete, încălzirea va continua și vom continua să doborâm recordurile de conținut de căldură din ocean, așa cum am făcut anul acesta. O mai bună conștientizare și înțelegere a oceanelor reprezintă o bază pentru acțiunile de combatere a schimbărilor climatice”, a spus acesta.

Anul trecut, anomaliile de încălzire din mijlocul Pacificului de Nord au fost măsurate la ~2°C la suprafață și ~1°C la 300 de metri adâncime.

Tendințele oceanelor pe termen lung sugerează că Oceanul Atlantic și Oceanul de Sud absorb cea mai mare cantitate de căldură din emisiile de gaze cu efect de seră, scrie Science Alert.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel