Economie la energie este o campanie derulată de Comisia Europeană prin care li se oferă consumatorilor sfaturi pentru a avea facturi mult mai mici.
"Economie la energie" este o campanie care se desfășoară în România și în alte trei țări. Rolul acestui proiect este să aducă în atenția opiniei publice o serie de recomandări pentru reducerea facturilor la energie.
Cum setăm termostatul
"Temperatura optimă pentru confortul, sănătatea și bugetul tău este de 21ºC. Specialiștii recomandă să setezi termostatul la această temperatură. Iar pentru o funcționare optimă a centralei termice, aceasta trebuie întreținută în mod constant. Prin aplicarea acestui sfat simplu, poți reduce cheltuielile cu până la 20%.
Caloriferele nu trebuie ascunse în spatele obiectelor
Pentru a lăsa să circule liber fluxul de aer cald din cameră, este recomandat să nu blochezi caloriferele cu rufe puse la uscat, cu diverse corpuri de mobilă sau perdele. Încearcă să nu le acoperi deloc, spre exemplu cu rufele puse la uscat. Nu uita să aerisești caloriferele la începutul sezonului rece.
Asigură-te că ușile și ferestrele se închid etanș
Pentru a reduce pierderile de căldură, înlocuiește garniturile deteriorate ale ușilor și ferestrelor și repară sistemul de închidere dacă este defect.
Înlocuiește becurile cu unele economice, precum LED
Becurile fluorescente consumă de 4-5 ori mai puţină energie şi au viaţa de 7 ori mai lungă față de cele clasice, incandescente. Este o recomandare cu atât mai importantă în timpul iernii, când o dată cu scăderea zilei cresc perioadele în care becurile sunt aprinse, iar o dată cu ele și facturile. De asemenea, profită de lumina naturală pe cât de mult posibil. Ridică storurile pentru a lăsa lumina să pătrundă în locuință.
Iarna poți reduce consumul de apă caldă, care îți umflă facturile, prin câteva acțiuni simple.
Înlocuiește băile îndelungate cu dușuri mai scurte. Închide robinetul în timpul pauzelor din rutina de dimineață (de exemplu atunci când folosești periuța de dinți) - un sfat practic chiar și pentru copii, care astfel pot fi încurajați să folosească resursele într-un mod responsabil. De asemenea, cu investiții minime, poți instala un cap de duș economic cu regulator de debit.
Trebuie să ai în vedere că un consum mai redus de energie nu înseamnă doar facturi mai mici, ci și un mediu înconjurător mai puțin poluat", se arată în comunicat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu