O nouă lege care vine în ajutorul copiilor, dar și al părinților este publicată în Monitorul Oficial! Părinții sau reprezentații legali ai copiilor au dreptul de a sta timp de două săptămâni alături de cel mic la creșă, pentru o acomodare cât mai blândă.
A fost aprobată noua metodologie privind funcționarea creșelor din sistemul de stat. O veste minunată este aceea că părintele sau reprezentantul legal al copilului are dreptul de a sta alături de cel mic la creșă, pentru o perioadă de 2 săptămâni, pentru ca tranziția dintre casă și instituția de educație timpurie să fie cât mai blândă.
Alte modificări se referă la introducerea grupelor, astfel că la creșele de stat vor exista trei grupe în funcție de vârsta celor mici: grupa mică (copiii între 0-12 luni), grupa mijlocie (copiii între 13-24 luni) și grupa mare (copiii între 25 și 36 luni).
De asemenea, educatorii și puericulorii din creșe au obligația de a le transmite părințiilor informații despre copilul lor, semestrial sau ori de câte ori este necesar:
a) progresele realizate de copii pe cele 5 domenii de dezvoltare;
b) starea emoțională și afectivă a copiilor;
c) dificultăți/deficiențe identificate;
d) orice alte elemente care necesită luarea unor măsuri sau a căror cunoaștere de către părinți/reprezentanți legali este necesară pentru dezvoltarea armonioasă, optimă a copiilor.
Părinții/reprezentanții legali ai copilului trebuie să știe că au dreptul la:
a) consiliere și sprijin din partea personalului unității de educație timpurie antepreșcolară pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă în ceea ce privește educația copilului, dezvoltarea psihologică a acestuia, precum și pentru probleme de ordin medical și/sau social;
b) primirea oricăror informații necesare dezvoltării armonioase a copilului, pe care personalul le poate furniza, în funcție de evoluția copilului.
În același timp, părinții/reprezentanții legali ai copilului sunt obligați să comunice reprezentanților unității orice informații cu privire la starea de sănătate a copilului, precum și informații necesare dezvoltării armonioase, optime a copilului.
Părinții sunt obligați la plata unei contribuții lunare de întreținere/contribuție de hrană, stabilită prin decizia consiliului de administrație al unității de învățământ, după consultarea părinților.
Mai multe informaţii pe edupedu.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu