Femeile care nu pot avea copii vor putea apela la mame surogat, potrivit unui proiect legislativ al deputatului PDL Mihaela Şandru. Dacă proiectul se aprobă, România va deveni una dintre ţările cele mai liberale în domeniu. În momentul de faţă, numai Anglia interzice surogatul, așa cum se întâmplă în România.
Proiectul prevede că o femeie poate apela la o mamă surogat dacă suferă unele anomalii medicale. Riscul ca mama surogat să refuze să dea copilul familiei de la care s-a prelevat embrionul nu poate fi exclus prin această lege. "Mama surogat va trebui să aibă cel puţin un copil propriu, pentru a putea preîntâmpina păstrarea eventuală a copilului. De asemenea, dacă este căsătorită, partenerul nu poate să fie donor de celule pentru copilul purtat, deci atât mama surogat, cât şi partenerul acesteia nu pot fi donori pentru copilul rezultat", a precizat Mihaela Șandru. Infertilitatea va fi declarată după 12 luni de încercări pe cale naturală fără rezultat. În proiectul de lege se prevede că mama surogat nu poate avea o vârstă mai mare de 35 de ani. În schimb, iniţiativa nu reglementează vârsta femeilor care apelează mamele surogat. Surogatul mai presupune încheierea unui contract prin care mama surogat îşi dă consimţământul să ofere familiei donaotare copilul după naştere, dar orice remuneraţie în acest caz va fi pedepsită.
Legea privind reproducerea umană asistată medical a fost depusă marţi la Senat, care este primul for sesizat, urmând ca decizia finală să aparţină Camerei Deputaţilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu